Chutné a voňavé pečivo dodá pocit blížících se svátků.
Recept na sváteční pečivo – velikonoční květina / foto depositphotos.com
Velikonoce jsou obdobím lahodných velikonočních pokrmů. Kromě těchto tradičních dobrot můžete upéct také „velikonoční květinu“. Je to voňavé, krásné a velmi chutné pečivo.
„Velikonoční květina“
Pro kynuté těsto
- Mouka – 600 g
- Mléko – 300 ml
- Droždí (čerstvé) – 40 g
- Vejce – 2 ks
- Máslo – 50 g
- Rostlinný olej – 50 ml
- Cukr – 0,75 lžíce.
- Sůl – špetka
Na nádivku
- Sultánky – 50-70 g
- Kandované ovoce – 30 g
- Cukr – 1/4 lžíce.
- Vanilkový cukr – 1 lžička.
- Máslo (na vymazání těsta) – 2 polévkové lžíce.
- Skořice – 1 lžička.
Na polevu
- Moučkový cukr – 2 polévkové lžíce.
- Pomerančová šťáva – 1-2 lžičky.
Vezměte 50 ml teplého mléka, přidejte 1 lžíci cukru a zamíchejte. Rozdrobíme do něj droždí a mícháme, aby se rozpustilo. Postavte na teplé místo na 10-20 minut. Droždí by mělo zpěnit a vykynout s „čepičkou“.
Příprava opara. Do velké mísy prosejeme 150-200 g mouky, přilijeme zbylé mléko a vymícháme těsto podobné palačinkám. Přilijte zpěněné droždí. Dobře promíchejte a dejte na teplé místo na 40-60 minut. Když těsto začne kynout, je hotové.
Přečtěte si takéNejlepší Velikonoce na svátky: jak připravit jemné sváteční pečivoVejce vyšleháme s cukrem a solí, podle potřeby přidáme vanilkový cukr.
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Přidejte rozšlehaná vejce a vmíchejte je do těstovin. Postupně po částech přidávejte mouku, abyste vypracovali vláčné a pružné těsto. Během hnětení si namažte ruce a stůl rozpuštěným máslem a rostlinným olejem.
Po nejméně 20 minutách hnětení těsta rukama ho vraťte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 1,5-2 hodiny.
Sultánky omyjeme a osušíme, kandované ovoce nakrájíme na kousky.
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
Těsto rozválejte na plát silný 5 mm. Potřete ho máslem. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme sultánky a kandované ovoce, posypeme cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí.
Roládu srolujeme, přeneseme na vymaštěný plech a srolujeme do kruhu. Po celém obvodu kruhu uděláme malé zářezy. Vložte na teplé místo na 20-30 minut.
Poté jemně potřete rozšlehaným žloutkem nebo vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 20-25 minut.
Hotový koláč vyjmeme z trouby, ihned přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut odpočívat.
Příprava pomerančové polevy. Do prosátého moučkového cukru postupně přidáváme pomerančovou šťávu a důkladně hněteme, dokud nezískáme homogenní, nepříliš řídkou hmotu. Nalijte ji na upečené těsto a podle potřeby posypte sultánkami, ořechy nebo kandovaným ovocem.