Chutný „velikonoční věnec“: jak připravit krásné sváteční pečivo

Chutné a voňavé pečivo dodá pocit blížících se svátků.

Recept na sváteční pečivo – velikonoční květina / foto depositphotos.com

Velikonoce jsou obdobím lahodných velikonočních pokrmů. Kromě těchto tradičních dobrot můžete upéct také „velikonoční květinu“. Je to voňavé, krásné a velmi chutné pečivo.

„Velikonoční květina“

Pro kynuté těsto

  • Mouka – 600 g
  • Mléko – 300 ml
  • Droždí (čerstvé) – 40 g
  • Vejce – 2 ks
  • Máslo – 50 g
  • Rostlinný olej – 50 ml
  • Cukr – 0,75 lžíce.
  • Sůl – špetka

Na nádivku

  • Sultánky – 50-70 g
  • Kandované ovoce – 30 g
  • Cukr – 1/4 lžíce.
  • Vanilkový cukr – 1 lžička.
  • Máslo (na vymazání těsta) – 2 polévkové lžíce.
  • Skořice – 1 lžička.

Na polevu

  • Moučkový cukr – 2 polévkové lžíce.
  • Pomerančová šťáva – 1-2 lžičky.

Vezměte 50 ml teplého mléka, přidejte 1 lžíci cukru a zamíchejte. Rozdrobíme do něj droždí a mícháme, aby se rozpustilo. Postavte na teplé místo na 10-20 minut. Droždí by mělo zpěnit a vykynout s „čepičkou“.

Příprava opara. Do velké mísy prosejeme 150-200 g mouky, přilijeme zbylé mléko a vymícháme těsto podobné palačinkám. Přilijte zpěněné droždí. Dobře promíchejte a dejte na teplé místo na 40-60 minut. Když těsto začne kynout, je hotové.

Přečtěte si takéNejlepší Velikonoce na svátky: jak připravit jemné sváteční pečivoVejce vyšleháme s cukrem a solí, podle potřeby přidáme vanilkový cukr.

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Přidejte rozšlehaná vejce a vmíchejte je do těstovin. Postupně po částech přidávejte mouku, abyste vypracovali vláčné a pružné těsto. Během hnětení si namažte ruce a stůl rozpuštěným máslem a rostlinným olejem.

Po nejméně 20 minutách hnětení těsta rukama ho vraťte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 1,5-2 hodiny.

Sultánky omyjeme a osušíme, kandované ovoce nakrájíme na kousky.

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.

Těsto rozválejte na plát silný 5 mm. Potřete ho máslem. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme sultánky a kandované ovoce, posypeme cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí.

Roládu srolujeme, přeneseme na vymaštěný plech a srolujeme do kruhu. Po celém obvodu kruhu uděláme malé zářezy. Vložte na teplé místo na 20-30 minut.

Poté jemně potřete rozšlehaným žloutkem nebo vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 20-25 minut.

Hotový koláč vyjmeme z trouby, ihned přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut odpočívat.

Příprava pomerančové polevy. Do prosátého moučkového cukru postupně přidáváme pomerančovou šťávu a důkladně hněteme, dokud nezískáme homogenní, nepříliš řídkou hmotu. Nalijte ji na upečené těsto a podle potřeby posypte sultánkami, ořechy nebo kandovaným ovocem.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: