Meloun je hitem letní sezóny, ze kterého si můžete připravit lahodný salát.
Jak připravit salát z vodního melounu / pixabay.com
Všichni jsme si zvykli, že meloun je samostatný produkt, od kterého se nelze odtrhnout. Každé léto zkrášluje bobule na našem stole a dokáže nahradit jakýkoli pokrm. Dříve jsme si pověděli o výhodách a škodlivosti melounu a dnes se s vámi podělíme o jednoduché recepty na saláty.
Salát s melounem a fetou
- Dužina melounu – 300 gr;
- okurky – 2 ks;
- sýr feta – 100 g;
- čerstvá máta – 1-2 snítky;
- olivový olej – 2 polévkové lžíce;
- bílý vinný ocet – 1 polévková lžíce;
- sůl – 0,5 lžičky;
- mletý černý pepř – špetka.
Z okurek odřízněte slupku a nakrájejte je na tenká kolečka. Sýr feta nakrájejte na kostičky nebo rozdrobte. Dužinu melounu také nakrájejte na kostičky. Všechny ingredience smíchejte v míse a přidejte lístky máty.
Připravte zálivku: smíchejte vinný ocet a olivový olej, dochuťte solí a mletým pepřem. Salát přelijte zálivkou a podávejte vychlazený.
Salát s melounem a rukolou
Uvedené ingredience jsou na 4 porce salátu
- velké krevety – 450 gr;
- plátky melounu – 4 ks;
- nakrájený řapíkatý celer – 2 polévkové lžíce;
- mladá rukola – 15 g;
- nakrájená cibule – 1 polévková lžíce;
- majonéza – 3 polévkové lžíce;
- citron – 2 ks;
- nasekaný estragon – 2 polévkové lžíce;
- sůl, pepř – podle chuti.
Z citronu odstraňte kůru, oba plody rozkrojte napůl a vymačkejte z nich 3 lžíce šťávy. Na každý ze čtyř talířů položte asi 5 cm široký plátek melounu. Cibuli dejte na 20 sekund do mikrovlnné trouby, aby změkla.
Přečtěte si takéJak uvařit šťavnatou kukuřici: tajemství a tipyPak ji smíchej s majonézou, nasekaným celerem, 1 lžičkou citronové kůry a 1 lžící citronové šťávy. Do zálivky vložíme krevety a estragon, osolíme a opepříme.
Vezmi mísu, vlož do ní rukolu, posyp ji zbylou citronovou kůrou, zakápni dvěma lžícemi šťávy, osol, opepři a promíchej. Rukolu naaranžujte na talíře spolu s melounem a navrch položte krevety. Ihned podávejte.
Salát z melounu a rajčat
Pokud chcete, můžete použít rajčata různých barev.
- melounová dužina – 250 g;
- rajčata – 2 ks;
- brynza – 70 g;
- pálivá červená paprika – 13 ks;
- čerstvá bazalka – 2-3 snítky;
- olivový olej – 2 polévkové lžíce;
- sůl, pepř – podle chuti.
Dužinu nakrájejte na kostičky, rajčata a brynzu nakrájejte stejným způsobem. Pálivou papriku nakrájíme nadrobno, semínka do salátu nepřidáváme. Všechny suroviny smíchejte dohromady, přidejte lístky bazalky, sůl a pepř. Pokrm přelijte olivovým olejem, dejte na 20-30 minut do lednice, podávejte vychlazený.
Mohlo by vás také zajímat: