Co uvařit z melounu – výběr neobvyklých salátů pro opravdové gurmány

Meloun je hitem letní sezóny, ze kterého si můžete připravit lahodný salát.

Jak připravit salát z vodního melounu / pixabay.com

Všichni jsme si zvykli, že meloun je samostatný produkt, od kterého se nelze odtrhnout. Každé léto zkrášluje bobule na našem stole a dokáže nahradit jakýkoli pokrm. Dříve jsme si pověděli o výhodách a škodlivosti melounu a dnes se s vámi podělíme o jednoduché recepty na saláty.

Salát s melounem a fetou

  • Dužina melounu – 300 gr;
  • okurky – 2 ks;
  • sýr feta – 100 g;
  • čerstvá máta – 1-2 snítky;
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce;
  • bílý vinný ocet – 1 polévková lžíce;
  • sůl – 0,5 lžičky;
  • mletý černý pepř – špetka.

Z okurek odřízněte slupku a nakrájejte je na tenká kolečka. Sýr feta nakrájejte na kostičky nebo rozdrobte. Dužinu melounu také nakrájejte na kostičky. Všechny ingredience smíchejte v míse a přidejte lístky máty.

Připravte zálivku: smíchejte vinný ocet a olivový olej, dochuťte solí a mletým pepřem. Salát přelijte zálivkou a podávejte vychlazený.

Salát s melounem a rukolou

Uvedené ingredience jsou na 4 porce salátu

  • velké krevety – 450 gr;
  • plátky melounu – 4 ks;
  • nakrájený řapíkatý celer – 2 polévkové lžíce;
  • mladá rukola – 15 g;
  • nakrájená cibule – 1 polévková lžíce;
  • majonéza – 3 polévkové lžíce;
  • citron – 2 ks;
  • nasekaný estragon – 2 polévkové lžíce;
  • sůl, pepř – podle chuti.

Z citronu odstraňte kůru, oba plody rozkrojte napůl a vymačkejte z nich 3 lžíce šťávy. Na každý ze čtyř talířů položte asi 5 cm široký plátek melounu. Cibuli dejte na 20 sekund do mikrovlnné trouby, aby změkla.

Přečtěte si takéJak uvařit šťavnatou kukuřici: tajemství a tipyPak ji smíchej s majonézou, nasekaným celerem, 1 lžičkou citronové kůry a 1 lžící citronové šťávy. Do zálivky vložíme krevety a estragon, osolíme a opepříme.

Vezmi mísu, vlož do ní rukolu, posyp ji zbylou citronovou kůrou, zakápni dvěma lžícemi šťávy, osol, opepři a promíchej. Rukolu naaranžujte na talíře spolu s melounem a navrch položte krevety. Ihned podávejte.

Salát z melounu a rajčat

Pokud chcete, můžete použít rajčata různých barev.

  • melounová dužina – 250 g;
  • rajčata – 2 ks;
  • brynza – 70 g;
  • pálivá červená paprika – 13 ks;
  • čerstvá bazalka – 2-3 snítky;
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce;
  • sůl, pepř – podle chuti.

Dužinu nakrájejte na kostičky, rajčata a brynzu nakrájejte stejným způsobem. Pálivou papriku nakrájíme nadrobno, semínka do salátu nepřidáváme. Všechny suroviny smíchejte dohromady, přidejte lístky bazalky, sůl a pepř. Pokrm přelijte olivovým olejem, dejte na 20-30 minut do lednice, podávejte vychlazený.

Mohlo by vás také zajímat:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: