Jak se zahřát na podzim, když jsou baterie studené a deka je tenká – říká My.
Jaký horký nápoj si doma připravit / depositphotos.com
V zimním a podzimním období vynakládá lidské tělo mnoho energie na to, aby se zahřálo. Poradíme vám, jak připravit horké alkoholické koktejly, protože je to skvělý způsob, jak nejen vyzkoušet něco nového, ale také si zútulnit večerní posezení.
Buďte si jisti – takový lahodný nápoj zvládnete připravit, i když jste to ještě nikdy nedělali.
Horké alkoholické nápoje – druhy a recepty
Recepty nejoblíbenějších horkých nápojů / depositphotos.com
Zahřívací nápoj s přídavkem alkoholu je nejen chutným koktejlem, ale také skvělým nástrojem pro prevenci nachlazení. Lze jej připravit s přídavkem různých druhů alkoholu a koření, vše záleží na vašich preferencích a fantazii.
Ostružinové svařené víno
- suché červené víno – 1 láhev (750 ml);
- ostružiny (čerstvé nebo mražené, můžete použít ostružinovou šťávu) – ¼ šálku;
- hřebíček – 6 hvězdiček (nebo mletý hřebíček);
- anýz (badián) – 4 hvězdičky;
- skořice – 2 tyčinky;
- jalovcové bobule (čerstvé, sušené, mražené) – 5 ks;
- pomeranč – 2 ks;
- hnědý cukr – 50 g.
Do hrnce nalijte červené víno, přidejte ostružiny, hřebíček, kardamom, skořici a jalovec. Za stálého míchání vařte na mírném ohni 10-15 minut, aniž byste je přivedli k varu. Na závěr přidejte klínky pomeranče a hnědý cukr. Opět promíchejte a nechte na plotně dalších 5-7 minut.
Horká čokoláda s rumem
- rum – 25 ml;
- horké kakao – 125 ml;
- strouhaná čokoláda – 20 g;
- šlehačka nebo mletá skořice.
Připravit takový nápoj není složité: ve sklenici je třeba spojit rum a horké kakao, posypat strouhanou čokoládou. Navrch nasypte šlehačku a přidejte skořici.
Domácí medovina
- med – 500 ml;
- chlebové droždí – 100 g;
- čistá voda – 4 litry;
- cukr krystal – 500 gr.
Přečtěte si takéRecepty na čaj s lesními plody: horké nápoje pro prevenci podzimního nachlazeníVezměte smaltovanou misku, smíchejte v ní vodu, polovinu medu, cukr a postavte na oheň. Počkejte, až začne vřít, a pak ji 15 minut udržujte na mírném ohni. Nezapomeňte tekutinu míchat a odstraňovat pěnu.
Odstavte hrnec z ohně, ochlaďte na pokojovou teplotu a vložte droždí. Pokud ho nalijete do horké tekutiny, ovlivní to výsledek. Přikryjte gázou a nechte 2 dny na tmavém místě.
Oranžový grog
- černý čaj – 2 sáčky nebo 2 lžičky;
- černý rum – 50 ml;
- pomeranč – 1 ks;
- cukr – 4 lžičky;
- skořice – 3 tyčinky;
- anýz – 4 hvězdičky.
Zápar zalijte vroucí vodou a nechte 3-5 minut louhovat. Vyjměte sáčky nebo tekutinu přeceďte tak, abyste odstranili nálev, přidejte rum. Vezměte 4 sklenice, omyjte pomeranč, nakrájejte ho na plátky a vložte do nádob. Do každé sklenice nasypeme cukr, přidáme půlku skořice, anýz a zalijeme čajem s rumem.
Irská káva
- Irská whiskey – 120 ml;
- hnědý cukr – 8 lžiček;
- čerstvě uvařená silná zrnková káva – 500 ml;
- šlehačka – 150 ml;
- kakaový prášek.
Sklenice na pití opláchněte a osušte. Do každé z nich přidejte 3-4 lžíce rumu, sklenice roztočte tak, aby tekutina dopadla na okraje, nasypte cukr a zapalte. Počkejte, až se cukr přepálí, pak přilijte zbylý rum, přidejte kávu a šlehačku. Povrch posypeme kakaovým práškem.