Přípravy na zimu od topinambour – 3 jednoduché a chutné recepty

Zemní hruška má mnoho užitečných vlastností.

Co uvařit z topinambour / pixabay.com

V předchozím článku jsme si řekli, jaké jsou výhody topinamburu, komu se doporučuje a komu je naopak kontraindikován. Dnes se s vámi podělíme o malý výběr jednoduchých pokrmů ze zemní hrušky.

Topinambur na zimu s mrkví a okurkami

  • topinambur – 1 kg;
  • kamenná sůl – 4 polévkové lžíce;
  • okurky – 2 ks;
  • filtrovaná voda – 2 litry;
  • mrkev – 2 ks;
  • bobkový list – 2 ks;
  • dubové listy – 2-3 ks;
  • kořeny celeru a petržele;
  • kopr – 2 větvičky;
  • zrnka pepře.

Vezměte sterilizované suché sklenice. Na dno dejte topinambur, mrkev a okurky, přidejte snítky kopru, petržel a celer. Převařte 2 litry vody, slijte ji do samostatné nádoby, poté znovu převařte a nalijte na zeleninu ve sklenici.

Postup vaření a scezení zopakujte. Před posledním přidáním vody nasypte do sklenice koření. Sklenice zavíčkujte, přikryjte utěrkou a nechte 24 hodin vychladnout. Skladujte na tmavém chladném místě.

Topinamburský džem

Jak vyrobit džem topinambour / pixabay.com

Jak vyrobit džem topinambour / pixabay.com

  • topinambour – 1 kg;
  • dýně – 1 kg;
  • cukr – 1kg;
  • citron – 1 ks.

Přečtěte si takéMeloun: přínosy a škodlivost plodů, jak správně vybíratDýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka. Nakrájejte ji na proužky a oloupejte slupku. Dužinu nakrájejte na kostičky. Topinambur omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Citron omyjeme, nakrájíme na 4 kusy, protáhneme mlýnkem na maso nebo kombajnem.

Vezměte hrnec, vložte do něj citronové pyré, nakrájenou dýni a topinambur. Zasypeme cukrem, promícháme a necháme 1 hodinu stát. Poté směs postavte na oheň a přiveďte k varu. Vařte do požadovaného zhoustnutí.

Hotový džem přelijte do sterilovaných sklenic a zavíčkujte víčky.

Konzervovaný topinambur

  • topinambur – 300 gr;
  • hřebíček – 3 ks;
  • zrnka pepře – 3 ks;
  • cukr, sůl – 13 lžičky;
  • bílý vinný ocet – 20 ml.

Topinambur oloupejte, omyjte, nakrájejte na malé kousky. Sterilujte sklenici a naplňte ji rozemletou hruškou. Přidejte sůl, cukr a koření. Zalijeme vinným octem. Obsah zalijeme vroucí vodou, uzavřeme víčky. Uchováváme zabalené v utěrce až do vychladnutí. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Mohlo by vás také zajímat:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: