Zemní hruška má mnoho užitečných vlastností.
Co uvařit z topinambour / pixabay.com
V předchozím článku jsme si řekli, jaké jsou výhody topinamburu, komu se doporučuje a komu je naopak kontraindikován. Dnes se s vámi podělíme o malý výběr jednoduchých pokrmů ze zemní hrušky.
Topinambur na zimu s mrkví a okurkami
- topinambur – 1 kg;
- kamenná sůl – 4 polévkové lžíce;
- okurky – 2 ks;
- filtrovaná voda – 2 litry;
- mrkev – 2 ks;
- bobkový list – 2 ks;
- dubové listy – 2-3 ks;
- kořeny celeru a petržele;
- kopr – 2 větvičky;
- zrnka pepře.
Vezměte sterilizované suché sklenice. Na dno dejte topinambur, mrkev a okurky, přidejte snítky kopru, petržel a celer. Převařte 2 litry vody, slijte ji do samostatné nádoby, poté znovu převařte a nalijte na zeleninu ve sklenici.
Postup vaření a scezení zopakujte. Před posledním přidáním vody nasypte do sklenice koření. Sklenice zavíčkujte, přikryjte utěrkou a nechte 24 hodin vychladnout. Skladujte na tmavém chladném místě.
Topinamburský džem
Jak vyrobit džem topinambour / pixabay.com
- topinambour – 1 kg;
- dýně – 1 kg;
- cukr – 1kg;
- citron – 1 ks.
Přečtěte si takéMeloun: přínosy a škodlivost plodů, jak správně vybíratDýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka. Nakrájejte ji na proužky a oloupejte slupku. Dužinu nakrájejte na kostičky. Topinambur omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Citron omyjeme, nakrájíme na 4 kusy, protáhneme mlýnkem na maso nebo kombajnem.
Vezměte hrnec, vložte do něj citronové pyré, nakrájenou dýni a topinambur. Zasypeme cukrem, promícháme a necháme 1 hodinu stát. Poté směs postavte na oheň a přiveďte k varu. Vařte do požadovaného zhoustnutí.
Hotový džem přelijte do sterilovaných sklenic a zavíčkujte víčky.
Konzervovaný topinambur
- topinambur – 300 gr;
- hřebíček – 3 ks;
- zrnka pepře – 3 ks;
- cukr, sůl – 13 lžičky;
- bílý vinný ocet – 20 ml.
Topinambur oloupejte, omyjte, nakrájejte na malé kousky. Sterilujte sklenici a naplňte ji rozemletou hruškou. Přidejte sůl, cukr a koření. Zalijeme vinným octem. Obsah zalijeme vroucí vodou, uzavřeme víčky. Uchováváme zabalené v utěrce až do vychladnutí. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Mohlo by vás také zajímat: