Třešňový džem s peckami má své kouzlo.
Třešňový džem má bohatou chuť a vůni / foto depositphotos.com
Léto je právem považováno za období, kdy všichni dělají „točené“, zejména marmelády – třešňovou, borůvkovou, rybízovou. Tentokrát se zamyslíme nad tím, jak připravit ty první. Třešňový džem s peckou vynikne příjemnou trpkou chutí, něčím připomínající mandle.
Višňový džem – klasický recept
Tento recept lze považovat za základní, na jehož základě můžete naplnit svou fantazii. K jeho přípravě potřebujete:
- třešně s peckami – 1 kg;
- cukr – 400 g;
- šťáva z poloviny citronu.
Třešně omyjte a osušte. V hrnci smíchejte bobule, cukr a citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí a třešně nezměknou. Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.
Recept na kořeněný džem
Když mluvíme o třešňovém džemu s peckami, rychlý recept nepřipadá v úvahu. Jádra vyžadují dlouhé vaření, jinak se vaše sklenice „nedožijí“ zimy. Chcete-li připravit chutný a pikantní džem, vezměte si:
- třešně s peckami – 1 kg;
- cukr – 600 g;
- skořice – 1 tyčinka;
- hřebíček – 3 kusy;
- šťáva z poloviny citronu.
Připravte a povařte třešně s cukrem a kořením podle prvního receptu. Po uvaření snížíme teplotu a vaříme do požadované hustoty. Před vložením do sklenic odstraňte skořici a hřebíček.
Chcete-li třešňový džem zahustit, můžete si v obchodě koupit speciální zahušťovadla. Lepší je koupit ty, ve kterých je pektin. Jedná se o přírodní látku, která dodá tvarohu hustotu a krásný lesk. Na obalu bývá uvedeno, kolik ho má být přidáno – zaměřte se na tuto informaci a množství džemu.
Recept na džem Amaretto
Takový džem jste ještě nikdy neochutnali a všichni vaši hosté se vás určitě budou ptát na recept. Uhodnout jeho klíčovou ingredienci není tak snadné. Na přípravu si vezměte:
- vypeckované třešně – 1 kg;
- cukr – 500 g;
- amaretto – 50 ml;
- šťáva z poloviny citronu.
Připravte a povařte třešně s cukrem a citronovou šťávou jako v prvním receptu. Pak 5 minut před koncem vaření přidejte amaretto. Džem nalijte do sklenic a zavíčkujte.
Dříve My uvedl, jak připravit třešňový pětiminutový džem.