Šašlik je tradiční pochoutka na ohni o květnových svátcích.
Jak uvařit chutný kebab / foto depositphotos.com
naši občané milují květnové svátky nejen kvůli prodlouženému víkendu a slunečnému počasí. V těchto dnech se často ozývá lákavá vůně masa připravovaného na uhlí. Těžko si představit člověka, který by odmítl šťavnatý a chutný kebab. Aby měl tento pokrm úspěch, je třeba znát některé záludnosti jeho přípravy.
Jak připravit maso na kebab
Tradičně se šašlik připravuje ze skopového masa, ale ne každý má rád jeho specifickou chuť. Nejčastěji se k přípravě na dřevěném uhlí používá kuřecí, hovězí a vepřové maso. Ne všechny druhy masa jsou pro kebab vhodné. Pro kuřecí kebab je lepší vzít si prsíčka nebo šunkya pro hovězí maso. zpětpro vepřový kebab, je to dobré pro vepřový kebab. krkovička. Maso musí být mladé a čerstvé.
Masový kebab
- Maso – 2 kg.
- Cibule – 2kg.
- Mletý černý pepř – 4 g.
- Sycená minerální voda – 1 litr.
- Sůl – 10 g.
- Petržel – 5 g.
- Kopr – 5 g. maso, cibule,
Maso nakrájejte na kostky o velikosti 5 cm. Z kuřecího a hovězího masa odstraňte žíly a tuk, vepřové maso však ponechte. Nakrájejte cibuli na kolečka a vložte ji do mísy s masem. Rukama cibuli dobře prohněťte, aby bylo maso nasáklé cibulovou šťávou. Maso osolte a opepřete, přidejte nasekané bylinky, zalijte minerální vodou a všechny ingredience promíchejte.
Mísu s masem přikryjeme malým talířem, na který položíme závaží. Vložíme na 12 hodin do chladničky. Místo minerální vody můžete použít jinou marinádu. Připravte uhlí v grilu na dřevěné uhlí nebo v ohništi. Oheň by měl zcela vyhasnout a uhlíky by měly být pokryty bílým popelem. Poté můžete maso připravit.
Navlékněte kousky masa a cibulové kroužky na špejle. Maso opečte pouze z obou stran – 5 minut z každé strany. Kuřecí maso se vaří 10-15 minut, vepřové a hovězí 15-20 minut. Připravenost kebabu můžete zkontrolovat naříznutím jednoho z kousků. Maso by mělo mít stejnoměrnou barvu, bez červené masové šťávy.
Zeleninový kebab
- Cukety – 500 g.
- Lilek – 500 g.
- Rajčata – 300 g.
- Sladká paprika – 300 g.
- Sýr Adygeya – 200 g.
- Rostlinný olej.
- Podle chuti osolte a opepřete.
Lilek a cuketu nakrájejte na tenká kolečka a rajčata na silné plátky. Papriky a sýr nakrájejte na čtvercové plátky. Na špejle střídavě navlékejte zeleninu a sýr. Kebaby potřete rostlinným olejem, aby se zelenina nepřipálila. Ze všech stran je osolte. Kebaby položte na doutnající uhlí a nechte je 25-30 minut odpočívat. Kebaby pravidelně otáčejte. Podávejte s kečupem.
Houbový kebab
- Houby (čerstvé houby) – 300 g.
- Majonéza – 2 polévkové lžíce.
- Sůl – podle chuti.
- Citronová šťáva – 1 lžička.
- Česnek – 1 stroužek.
Houby omyjte a osušte kapesníkem. Očistěte je od případných nečistot. Na marinádu smíchejte majonézu se solí a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Přidejte rozdrcený česnek. Houby na několika místech propíchněte párátkem. Vložte houby do marinády a nechte je 15 minut namočené. Navlékněte houby na špejle a položte je na gril. Pečte na dobře rozpálených uhlících dozlatova (asi 15 minut) a občas houby otočte.
Přečtěte si také další recepty: