Čerstvě upečený dezert, který se jednoduše rozplývá v ústech – nenechá nikoho lhostejným!
Nejchutnější sušenky – recept / foto depositphotos.com
Sušenky – nejběžnější a nejoblíbenější druh domácího pečení.
Mohou mít různé tvary a liší se složením těsta. Také toto pečivo může být plněné nebo neplněné. Zejména domácí sušenky mohou být plněny čokoládou, smetanou, kondenzovaným mlékem, sultánkami, ořechy, mákem nebo tvarohem.
Sušenky ve tvaru sněhových vloček
- Mouka – 60 g
- Kukuřičný škrob – 100 g
- Máslo (pokojová teplota) – 125 g
- Moučkový cukr – 50 g (+ 2 lžíce na posypání)
- Vanilkový lusk – 1 ks
- Voda (ledová voda) – 1 polévková lžíce.
Měkké máslo vyšlehejte do pěny. Přidejte moučkový cukr, vyšlehejte.
Přečtěte si takéNeuvěřitelně voňavé zázvorové sušenky: recepty na vynikající domácí pochoutku
Přisypte mouku, škrob a semínka z vanilkového lusku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte dužinu. Všechny přísady by se měly spojit s máslem.
Do těsta přidejte 1 lžíci ledové vody a rychle uhněťte měkké těsto do „kuličky“. Pokud se těsto lepí, namočte si ruce do škrobu nebo mouky, dobře se prohněte a sroluje do „koule“. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
Těsto rozdělte na 4 díly. Každý díl rozválejte do tvaru „klobásy“ a nakrájejte na 10 kousků. Srolujte je do kuličky velikosti třešně a položte na plech vyložený pečicím papírem. Nyní namočte vidličku do mouky a lehce ji vtlačte do sušenek, aby se vytvořil důlek.
Sušenky pošlete péct do trouby předehřáté na 175 °C (s konvekcí 150 stupňů) na 12 minut. Sušenky by měly mít světlou barvu, nechcete, aby zhnědly.
Sušenky s pomerančovou křehkostí
- Mouka – 2 polévkové lžíce.
- Máslo (nebo margarín) – 50 g
- Slepičí vejce – 1 ks
- Zakysaná smetana – 3 polévkové lžíce.
- Rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
- Cukr – 80 g
- Soda – 0,5 lžičky.
- Sůl – 1 svazek
Na nádivku
- Pomeranč (s kůrou) – 1 ks.
- Škrob – 1 polévková lžíce.
- Cukr – 160 g
Máslo utřete s cukrem. Přidejte všechny přísady (mouku jako poslední) a vypracujte těsto. Těsto vyválíme do tvaru koule a dáme ho na 30 minut do lednice.
Příprava náplně. Pomeranč nakrájejte na plátky a odstraňte z nich pecky. Poté je společně s cukrem a škrobem rozmixujte v mixéru.
Jak uvařit chutné sušenky / foto depositphotos.com
Připravené těsto rozkrojíme na dva stejné díly. Z nich vyválíme tenké obdélníčky. Na ně rozetřeme náplň a zarovnáme. Těsto srolujeme do rolády. Položte ho švem dolů.
Roládu nakrájejte na menší válečky a sušenky položte na plech vyložený pergamenovým papírem. Totéž proveďte s druhou částí těsta.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut. Sušenky necháme vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.
Písečné sušenky se sultánkami
- Mouka – 360 g mouky
- Máslo – 160 g
- Vejce – 2 ks.
- Cukr – 140 g
- Sultánky – 150 g
- Kvásek – 2 lžičky.
- Sůl – 0,25 lžičky.
- Citronová nebo pomerančová kůra – 1 lžička.
Máslo vyndejte z lednice předem, aby bylo měkké.
Sultánky vybereme, odstraníme „ocásky“ a na 10 minut je zalijeme horkou vodou. Propláchněte je v cedníku studenou vodou a dobře osušte na utěrce.
Máslo vyšleháme s cukrem a solí – hmota by měla být světlá a nadýchaná. Poté přidáme vejce a šleháme další 3-4 minuty, aby se cukr co nejvíce rozpustil.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a ve 3-4 krocích ji prosejeme do vyšlehané hmoty, pokaždé promícháme stěrkou. Nakonec můžete použít i ruku.
Recept na vynikající domácí sušenky / foto pixabay.com
Přidáme kůru a sultánky, těsto dobře prohněteme. Mělo by být homogenní a mírně lepivé na ruce. Umyjte a osušte si ruce, aby se těsto nelepilo na ruce.
Vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a položte je na plech vyložený pergamenem na pečení. Prsty lehce přitlačte, abyste vytvořili tvar plochého chleba, ale ne příliš tenkého.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 15-16 minut. Sušenky budou zespodu dobře hnědé, nahoře méně. Přikryjte je lehkou bavlněnou utěrkou a nechte vychladnout přímo na plechu.
Sušenky Diaphragm Kiss
- Čokoláda – 50 g
- Slepičí vejce (bílek) – 2 ks.
- Cukr – 100 g
- Kakaový prášek – 1 polévková lžíce.
Zapněte troubu a zahřejte ji na 150 °C. Čokoládu nastrouhejte na jemném struhadle.
Oddělte žloutky od bílků. Bílky šlehejte mixérem, dokud se nevytvoří měkké špičky, pokračujte ve šlehání, přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
Do bílkové směsi vlijte prosáté kakao a promíchejte. Přidejte nastrouhanou čokoládu a stěrkou jemně a rychle promíchejte shora dolů.
Přečtěte si také„Pražský dort“ s čokoládovou příchutí: jak připravit neuvěřitelný dezert
Vzniklou směs vložte do sáčku na vaření. Na plech vyložený pergamenem na pečení nasypte malé sušenky velikosti poloviny vlašského ořechu. Pokud nemáte zdobicí sáček, můžete sušenky na plech vhazovat pomocí polévkové lžíce.
Pečte v troubě předehřáté na 150 °C přibližně 18-20 minut, s ohledem na troubu. V případě potřeby můžete sušenky polít libovolným krémem nebo rozpuštěnou čokoládou.