Domácí tvarohové sušenky milují dospělí i děti.
Nejchutnější sušenky s tvarohem – recept / foto depositphotos.com
Sušenky s tvarohem – chutné a výživné pečivo, jehož základem je tvaroh.
Čerstvě upečené voňavé domácí sušenky s tvarohem milují dospělí i děti. A pro děti je takové pečivo navíc velmi zdravé.
Tvarohové šneky
- Mouka – 1 polévková lžíce.
- Tvaroh – 360 g
- Žloutek (velký) – 4 ks.
- Soda – 3/4 lžičky.
- Cukr – 3-4 polévkové lžíce.
Čtvrtinu tvarohu dejte stranou. Zbytek tvarohu dejte do mísy, přidejte žloutky a 1-2 lžíce cukru.
Přečtěte si takéChutná a lákavá pochoutka na zimu: recepty na zdravý malinový džem
Tvaroh se žloutky rozetřeme na homogenní hmotu. Přidáme jedlou sodu (nehasíme). Promíchejte a nechte 3-5 minut stát.
Do tvarohové směsi přidejte mouku. Přidávejte po troškách a míchejte lžící. Když jde těsto špatně míchat, uhněťte ho rukama. V závislosti na množství tvarohu můžete potřebovat více mouky.
Těsto rozválejte do tvaru koule a dejte ho na 1,5 hodiny do lednice.
Vychlazené těsto vyjmeme, povrch posypeme moukou a rozválíme na 3-5 mm silnou vrstvu. Polovinu těsta potřete sýrem, který jste si předtím odložili stranou. Pokud sýr není příliš měkký, můžete do něj přidat lžíci zakysané smetany nebo mléka a rozetřít ho v samostatné misce, pak ho rozetřete na těsto. Zbylým cukrem posypeme tvaroh.
Tvarohovou polovinu těsta přikryjeme prázdnou částí. Srolujte do rolády.
Zapněte troubu na 170-180 °C.
Z rolády nakrájejte 1 cm silné plátky a položte je na plech vyložený pečicím papírem nebo fólií. Navrch můžete posypat ještě trochou cukru. Pečte v horké troubě 20-25 minut.
Sušenky s tvarohovou náplní
- Mouka – 4 polévkové lžíce.
- Vejce – 2 ks
- Bramborový škrob – 0,5 polévkové lžíce.
- Máslo – 200 g
- Smetana nebo mléko – 4 polévkové lžíce.
- Sůl – špetka
- Kypřící prostředek – 1 lžička.
- Cukr – 2/3 lžíce.
Na nádivku
- Tvaroh – 200 g
- Cukr – 2 polévkové lžíce.
- Sultánky – 4 polévkové lžíce.
- Vejce – 1 ks.
- Mouka – 1 polévková lžíce.
- Vanilin – 0,5 lžičky.
Sultánky utrhněte a opláchněte. Pokud jsou velmi suché, můžete sultánky zalít vroucí vodou a namočit je asi na 7 minut, poté je osušte na utěrce.
Vyšleháme máslo s cukrem a solí, přidáme vejce a smetanu, vyšleháme. Přisypeme mouku, škrob a prášek do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Nehněteme, rychle uhněteme do hrudky a necháme 30 minut chladnout.
Recept na jemné sušenky s tvarohem / foto depositphotos.com
Příprava náplně. Tvaroh smícháme s cukrem a vejcem, přidáme trochu vanilky a škrob nebo mouku. Přidáme sušené sultánky a promícháme.
Těsto vyválíme a formičkou vykrajujeme kolečka. Do nich vložíme náplň a okraje utěsníme jako knedlíky.
Sušenky položíme na plech a pečeme v troubě při 190 °C 25 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
Tvarohová brčka s marmeládou
- Pšeničná mouka – 200 g
- Netučný tvaroh – 200 g
- Máslo – 200 g
- Cukr – 125 g
- Vejce – 4 ks
- Soda – 1/4 lžičky.
- Marmeláda – 200 g
Nejprve prosejte mouku. Do mísy s moukou nasypte cukr a jedlou sodu. Poté přidejte tvaroh a lžící ho prohněťte.
Máslo nakrájejte na malé kostičky a přidejte k ostatním surovinám v míse, promíchejte.
Přečtěte si takéKřehké knedlíky s třešněmi: jak připravit neuvěřitelně chutný pokrm
V samostatné míse rozšlehejte vejce a přidejte je do hlavní směsi v míse. Uhněťte těsto a nechte ho 15 minut vychladnout.
Vyjměte těsto z lednice a vyválejte ho na tloušťku 4 mm. Nakrájejte na obdélníky, těsně u okraje položte plátky marmelády a srolujte do trubičky.
Bagety vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Kůrka by měla být zhnědlá.