Prázdninové recepty – výběr neobvyklých letních svačinek

Překvapit hosty různými předkrmy je „maximálním“ úkolem každé hostitelky.

Léto otevírá široké možnosti kulinářských požitků – velké množství čerstvého ovoce, zeleniny a bobulovin dává volný průchod fantazii. Narozeniny, rozlučka se svobodou nebo jakýkoli jiný svátek se neobejdou bez originálních pokrmů na stole. Nabízíme recepty na předkrmy, saláty a dezerty, kterými své přátele jistě potěšíte.

Sváteční pokrmy – Napoleonský dort se sýrem, šunkou a ananasem

  • Listové těsto bez droždí – 300 gr;
  • sýr s modrou plísní (můžete použít i jiný sýr) – 150 gr;
  • šunka – 100 g;
  • konzervovaný ananas – 75 g;
  • vlašské ořechy – 40 g;
  • česnek – 1 stroužek;
  • smetana – 50 ml;
  • vejce – 1 ks.

Listové těsto rozprostřete na plech a nakrájejte na obdélníky. Na čtyřvrstvý koláč potřebujete 6 obdélníků. Rozšlehejte vejce a potřete jím všechny koláče. Do těsta udělejte několik vpichů, aby si při pečení udržely tvar. Předehřejte troubu na 190 °C a pečte 15-20 minut. Vyjměte koláče z trouby a počkejte, až vychladnou.

Připravte si náplň: sýr nalámejte do mísy a zalijte smetanou. Přidejte česnek prolisovaný přes lis a vše promíchejte. Šunku a ananas nakrájíme na malé kostičky, ořechy rozdrtíme. To vše smíchejte se sýrem a česnekem, promíchejte.

Začneme „sestavovat“ dort: 2 kůrky si odložíme stranou. Se zbytkem uděláme následující: vezmeme jeden koláč, dáme na něj 2 lžíce náplně, přiklopíme druhým. Takto použijeme všechny koláče. Dva koláče, které jsme odložili stranou, rozdrobíme na drobky a posypeme jimi dort. Svačinu pošleme na 30-60 minut do chladničky.

Slavnostní rybí pokrmy – 3 chutné závitky

Pro červenou rybí rolku:

  • toastový chléb – 4 plátky;
  • červená ryba – 200 g;
  • tvaroh – 80 g;
  • majonéza – 2 polévkové lžíce;
  • zelená cibule – svazek.

Rybu nakrájejte na tenké plátky, z chleba odkrojte kůrku. Přikryjte stůl potravinářskou fólií a rybu na ni překryjte. Potřete majonézou a překryjte chlebem. Vezměte váleček a srolujte tak, aby se „švy“ spojily. Navrch dejte tvaroh a nadrobno nakrájenou cibuli. Rolku srolujte pomocí potravinové fólie. Přeneseme na čistou potravinovou fólii, pevněji srolujeme, okraje zabalíme do potravinové fólie a svačinu dáme na noc do lednice.

Na rolku z krabích tyčinek:

  • toastový chléb – 4 plátky;
  • krabí tyčinky – 8-10 ks;
  • tvaroh – 80 g;
  • majonéza – 2 polévkové lžíce.

Tip: je lepší kupovat chlazené než mražené tyčinky.

Vezměte 4-6 kusů krabích tyčinek, rozbalte je a položte je přes sebe na fólii. Navrch je potřete majonézou. Zbylé tyčinky nakrájejte a smíchejte s majonézou a tvarohem. Poté je překryjte a srolujte pomocí válečku. Zabalíme do potravinářské fólie stejným způsobem jako rybí roládu a dáme přes noc do lednice.

Na šunkovou rolku:

  • toastový chléb – 4 plátky;
  • šunka – 6-8 plátků;
  • okurky – 3-4 ks;
  • Sýr čedar – 6-7 plátků;
  • majonéza – 3-4 polévkové lžíce.

Šunku naaranžujte a potřete majonézou. Navrch dejte chléb a pak sýr. Na jeden z okrajů rohlíku položte okurky, svačinu zabalte. Dbejte na to, aby okurky byly uprostřed. Zopakujte postup s fólií jako u předchozích verzí rolády, svačinu dejte přes noc do lednice.

Co připravit na hostinu – mexické krevety

  • olivový olej – 2 lžíce;
  • krevety – 18 ks;
  • mleté chilli – 0,5 lžičky;
  • omáčka gamole – 3/4 šálku;
  • chipsy – 18 ks;
  • koriandr – podle potřeby.

Rozehřejte pánev s olejem na vysokou teplotu. Vložte krevety, přidejte chilli a smažte 3 minuty. Míchejte, dokud krevety nezrůžoví.

Na každý chips dejte lžíci gamole a navrch krevetu. Před podáváním můžete posypat koriandrem.

Sváteční menu – kalamáry v česnekové omáčce

  • kalamáry – 300-400 gr;
  • česnek – 2-3 stroužky;
  • petržel – 1 svazek;
  • olivový olej – 50 ml;
  • vinný ocet – 1-2 polévkové lžíce;
  • cukr – na špičku čajové lžičky;
  • sůl, pepř – podle chuti.

Na slaný nálev:

  • sůl – 0,5 lžičky;
  • pepř – 1 lžička;
  • bobkový list – 1-2 ks;
  • voda – 1 litr;
  • koření na ryby – 0,5 lžičky.

Příprava nálevu: všechny výše uvedené přísady přidejte do vroucí vody. Omyjte a očistěte chobotnice, vařte je ve slaném nálevu po dobu 10 sekund od okamžiku varu. Pokud jsou olihně velké, pak 15 sekund.

Přečtěte si takéExotické ovoce: výhody a škody avokáda, tipy, jak vybrat zralé avokádoPetrželku nasekáme nadrobno, česnek rozmělníme a přidáme, pak dáme ocet, sůl, cukr, pepř a olej. Omáčku ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo dosladíme.

Kalamáry vyjmeme z nálevu a nakrájíme na plátky. Smíchejte je s omáčkou a nechte alespoň 20 minut louhovat. Podávejte na společném talíři.

Slavnostní dezerty – pěna s kávovým krémem

Snadný dezert na slavnostní stůl / depositphotos.com

  • instantní káva – 20 g;
  • moučkový cukr – 150 g;
  • ledová voda – 100 ml;
  • studené mléko – 100 ml;
  • hořká čokoláda – podle potřeby.

Vložte vodu do mrazáku a počkejte 30-40 minut, dokud se v ní částečně nevytvoří led. Mléko můžete nechat 10-15 minut vychladnout, ale nezmrazit.

Vychladlé tekutiny nalijte do velké mísy, přidejte kávu a moučkový cukr. Směs šlehejte mixérem po dobu 10 minut. Po 1-2 minutách uvidíte, že směs zhoustla a zesvětlala. Pokud se tak nestane, dejte ji na 10-15 minut do mrazáku a poté šlehejte.

Pokračujte ve šlehání, dokud směs nezvětší svůj objem 4-5krát. Poté dezert nalijte do forem a ihned podávejte. V případě potřeby můžete pokrm ozdobit strouhanou čokoládou.

Narozeninový dort – recept na ovocné sladkosti bez pečení

  • jahody (můžete použít i jiné bobuloviny) – 0,5 kg;
  • jogurt – 1 litr;
  • cukr nebo fitness sušenky – 500 g;
  • mléko – 200 ml;
  • želatina – 30 g;
  • máta – na ozdobu.

Želatinu zalijte vodou v poměru 1:6 a nechte nabobtnat. Sušenky rozdrtíme, přidáme mléko a mícháme, dokud směs nemá konzistenci těsta. Směs vložíme do formy a rovnoměrně rozetřeme. Navrch nasypte bobule.

Želatinu zahřívejte na sporáku, dokud se nerozpustí, ale nevařte ji. V samostatné nádobě smíchejte želatinu a jogurt. Směsí naplňte formu a pošlete ji na 6-8 hodin do lednice (je možné i přes noc).

Mohlo by vás také zajímat:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: