Překvapit hosty různými předkrmy je „maximálním“ úkolem každé hostitelky.
Léto otevírá široké možnosti kulinářských požitků – velké množství čerstvého ovoce, zeleniny a bobulovin dává volný průchod fantazii. Narozeniny, rozlučka se svobodou nebo jakýkoli jiný svátek se neobejdou bez originálních pokrmů na stole. Nabízíme recepty na předkrmy, saláty a dezerty, kterými své přátele jistě potěšíte.
Sváteční pokrmy – Napoleonský dort se sýrem, šunkou a ananasem
- Listové těsto bez droždí – 300 gr;
- sýr s modrou plísní (můžete použít i jiný sýr) – 150 gr;
- šunka – 100 g;
- konzervovaný ananas – 75 g;
- vlašské ořechy – 40 g;
- česnek – 1 stroužek;
- smetana – 50 ml;
- vejce – 1 ks.
Listové těsto rozprostřete na plech a nakrájejte na obdélníky. Na čtyřvrstvý koláč potřebujete 6 obdélníků. Rozšlehejte vejce a potřete jím všechny koláče. Do těsta udělejte několik vpichů, aby si při pečení udržely tvar. Předehřejte troubu na 190 °C a pečte 15-20 minut. Vyjměte koláče z trouby a počkejte, až vychladnou.
Připravte si náplň: sýr nalámejte do mísy a zalijte smetanou. Přidejte česnek prolisovaný přes lis a vše promíchejte. Šunku a ananas nakrájíme na malé kostičky, ořechy rozdrtíme. To vše smíchejte se sýrem a česnekem, promíchejte.
Začneme „sestavovat“ dort: 2 kůrky si odložíme stranou. Se zbytkem uděláme následující: vezmeme jeden koláč, dáme na něj 2 lžíce náplně, přiklopíme druhým. Takto použijeme všechny koláče. Dva koláče, které jsme odložili stranou, rozdrobíme na drobky a posypeme jimi dort. Svačinu pošleme na 30-60 minut do chladničky.
Slavnostní rybí pokrmy – 3 chutné závitky
Pro červenou rybí rolku:
- toastový chléb – 4 plátky;
- červená ryba – 200 g;
- tvaroh – 80 g;
- majonéza – 2 polévkové lžíce;
- zelená cibule – svazek.
Rybu nakrájejte na tenké plátky, z chleba odkrojte kůrku. Přikryjte stůl potravinářskou fólií a rybu na ni překryjte. Potřete majonézou a překryjte chlebem. Vezměte váleček a srolujte tak, aby se „švy“ spojily. Navrch dejte tvaroh a nadrobno nakrájenou cibuli. Rolku srolujte pomocí potravinové fólie. Přeneseme na čistou potravinovou fólii, pevněji srolujeme, okraje zabalíme do potravinové fólie a svačinu dáme na noc do lednice.
Na rolku z krabích tyčinek:
- toastový chléb – 4 plátky;
- krabí tyčinky – 8-10 ks;
- tvaroh – 80 g;
- majonéza – 2 polévkové lžíce.
Tip: je lepší kupovat chlazené než mražené tyčinky.
Vezměte 4-6 kusů krabích tyčinek, rozbalte je a položte je přes sebe na fólii. Navrch je potřete majonézou. Zbylé tyčinky nakrájejte a smíchejte s majonézou a tvarohem. Poté je překryjte a srolujte pomocí válečku. Zabalíme do potravinářské fólie stejným způsobem jako rybí roládu a dáme přes noc do lednice.
Na šunkovou rolku:
- toastový chléb – 4 plátky;
- šunka – 6-8 plátků;
- okurky – 3-4 ks;
- Sýr čedar – 6-7 plátků;
- majonéza – 3-4 polévkové lžíce.
Šunku naaranžujte a potřete majonézou. Navrch dejte chléb a pak sýr. Na jeden z okrajů rohlíku položte okurky, svačinu zabalte. Dbejte na to, aby okurky byly uprostřed. Zopakujte postup s fólií jako u předchozích verzí rolády, svačinu dejte přes noc do lednice.
Co připravit na hostinu – mexické krevety
- olivový olej – 2 lžíce;
- krevety – 18 ks;
- mleté chilli – 0,5 lžičky;
- omáčka gamole – 3/4 šálku;
- chipsy – 18 ks;
- koriandr – podle potřeby.
Rozehřejte pánev s olejem na vysokou teplotu. Vložte krevety, přidejte chilli a smažte 3 minuty. Míchejte, dokud krevety nezrůžoví.
Na každý chips dejte lžíci gamole a navrch krevetu. Před podáváním můžete posypat koriandrem.
Sváteční menu – kalamáry v česnekové omáčce
- kalamáry – 300-400 gr;
- česnek – 2-3 stroužky;
- petržel – 1 svazek;
- olivový olej – 50 ml;
- vinný ocet – 1-2 polévkové lžíce;
- cukr – na špičku čajové lžičky;
- sůl, pepř – podle chuti.
Na slaný nálev:
- sůl – 0,5 lžičky;
- pepř – 1 lžička;
- bobkový list – 1-2 ks;
- voda – 1 litr;
- koření na ryby – 0,5 lžičky.
Příprava nálevu: všechny výše uvedené přísady přidejte do vroucí vody. Omyjte a očistěte chobotnice, vařte je ve slaném nálevu po dobu 10 sekund od okamžiku varu. Pokud jsou olihně velké, pak 15 sekund.
Přečtěte si takéExotické ovoce: výhody a škody avokáda, tipy, jak vybrat zralé avokádoPetrželku nasekáme nadrobno, česnek rozmělníme a přidáme, pak dáme ocet, sůl, cukr, pepř a olej. Omáčku ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo dosladíme.
Kalamáry vyjmeme z nálevu a nakrájíme na plátky. Smíchejte je s omáčkou a nechte alespoň 20 minut louhovat. Podávejte na společném talíři.
Slavnostní dezerty – pěna s kávovým krémem
Snadný dezert na slavnostní stůl / depositphotos.com
- instantní káva – 20 g;
- moučkový cukr – 150 g;
- ledová voda – 100 ml;
- studené mléko – 100 ml;
- hořká čokoláda – podle potřeby.
Vložte vodu do mrazáku a počkejte 30-40 minut, dokud se v ní částečně nevytvoří led. Mléko můžete nechat 10-15 minut vychladnout, ale nezmrazit.
Vychladlé tekutiny nalijte do velké mísy, přidejte kávu a moučkový cukr. Směs šlehejte mixérem po dobu 10 minut. Po 1-2 minutách uvidíte, že směs zhoustla a zesvětlala. Pokud se tak nestane, dejte ji na 10-15 minut do mrazáku a poté šlehejte.
Pokračujte ve šlehání, dokud směs nezvětší svůj objem 4-5krát. Poté dezert nalijte do forem a ihned podávejte. V případě potřeby můžete pokrm ozdobit strouhanou čokoládou.
Narozeninový dort – recept na ovocné sladkosti bez pečení
- jahody (můžete použít i jiné bobuloviny) – 0,5 kg;
- jogurt – 1 litr;
- cukr nebo fitness sušenky – 500 g;
- mléko – 200 ml;
- želatina – 30 g;
- máta – na ozdobu.
Želatinu zalijte vodou v poměru 1:6 a nechte nabobtnat. Sušenky rozdrtíme, přidáme mléko a mícháme, dokud směs nemá konzistenci těsta. Směs vložíme do formy a rovnoměrně rozetřeme. Navrch nasypte bobule.
Želatinu zahřívejte na sporáku, dokud se nerozpustí, ale nevařte ji. V samostatné nádobě smíchejte želatinu a jogurt. Směsí naplňte formu a pošlete ji na 6-8 hodin do lednice (je možné i přes noc).