Půst 2021 – recepty postních jídel, rady dietologa

Pravoslavní věřící brzy začnou dodržovat půst na svátek Zesnutí Panny Marie.

Co můžete jíst během Dormition post / depositphotos.com

Začíná 14. srpna a potrvá až do 28. srpna – do svátku Zesnutí Panny Marie. Již dříve jsme si podrobně řekli, co je to Dormition post 2021, jaké modlitby číst na Dormition, jeho podstatu a obecná pravidla stravování. Dnes se s vámi podělíme o doporučení odborníka na výživu a nabídneme několik receptů na postní pokrmy.

Odbornice na výživu Solomiya Naumová říká: ,,Půstní doba je velice dlouhá, protože se v ní vyskytují různé druhy výživy:

Často se ve své praxi setkávám s tím, že lidé bezmyšlenkovitě přecházejí na postní jídelníček jen proto, aby o nich ostatní měli dobré mínění. Například v postním období někteří moji pacienti žádají o postní jídelníček, přestože se drží masového jídelníčku. K čemu tedy potřebují postní menu? Aby vypadali jako věřící „dobří“ lidé. Domnívám se, že člověk by měl především pečovat o své zdraví, a nejdůležitější je v postní době očista duše. I když je také užitečné udělat pro tělo detox, vzdát se potravin živočišného původu, pokud to děláte 1-2krát týdně. Při delším období byste však měli brát ohled na svůj zdravotní stav.

Půst v době vegetačního klidu – co můžete jíst

Lékař připomíná, že dieta v postní době zahrnuje odmítání bílkovin živočišného původu, takže jejich počet klesá a naopak prudce stoupá počet sacharidů. Změna jídelníčku je pro tělo vždy zátěží.

Odmítání masa, ryb, vajec a zakysaných mléčných výrobků může mít negativní dopad na zdraví, především ovlivní vaši imunitu. Proto byl počet pacientů s koronavirovou infekcí vyšší v zemích, kde ve stravě obyvatel chyběly bílkoviny.

Odborník na výživu radí: „Vezměte si na pomoc bílkoviny, které jsou pro vás důležité:

Pokud se rozhodnete pro půst, měli byste si uvědomit, že je třeba kvalifikovaně sestavit postní jídelníček, zavést potraviny, které obsahují bílkoviny rostlinného původu: houby, luštěniny (hrách, fazole, boby, cizrna, čočka), celozrnné obiloviny (pohanka, ovesné vločky, quinoa, pšeničná kaše), ořechy, zeleninu (zejména špenát, bílé zelí). Tyto potraviny mají také vysoký obsah sacharidů, ale komplexních, a obsah bílkovin je vyšší. Ale jednoduché sacharidy: bílé pečivo, sladkosti, mouka, cukr, instantní kaše – to vše by mělo být z jídelníčku navždy vyloučeno.

Kdo by se neměl postit

Komu lékaři půst nedoporučují / foto depositphotos.comKomu lékaři nedoporučují půst / foto depositphotos.com

Existují určité kategorie lidí, kteří by měli takovou dietu odmítnout:

  • těhotné ženy;
  • kojící ženy;
  • děti a dospívající;
  • sportovci nebo lidé, kteří vykonávají těžkou fyzickou práci;
  • osoby s virovými onemocněními a onemocněními trávicího traktu (gastritida, stagnace žluči); osoby se závažnými chronickými onemocněními (onkologická onemocnění, diabetes mellitus).

Půst 2021 – recepty na postní jídla

Polévka s bílými fazolemi a čerstvým zelím

  • voda – 2 litry;
  • brambory – 3 ks;
  • cibule – 1 ks;
  • mrkev – 1 ks;
  • fazole – 0,5 šálku;
  • zelí – 150 gr;
  • bobkový list – 1 ks;
  • slunečnicový olej – 5 polévkových lžic;
  • sůl – 1 polévková lžíce;
  • česnek – 5 stroužků.

Fazole předem namočte na 12 hodin do vody.

Přečtěte si takéRecepty na pepř: 3 neuvěřitelná jídla pro všechny časyBrambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve 2 litrech vody. Oloupej také mrkev a cibuli, cibuli nakrájej na kostičky, mrkev nastrouhej na hrubém struhadle. Smažíme na slunečnicovém oleji 3-4 minuty. Fazole uvaříme zvlášť do měkka.

2-3 minuty předtím, než jsou brambory hotové, přidejte do hrnce nakrájené zelí, osolte a vařte 5 minut. Do hrnce přidejte cibuli, mrkev, bobkový list a fazole a přiveďte k varu. Ochutnejte sůl a v případě potřeby ji upravte. Odstavte hrnec z ohně, přidejte rozdrcený česnek, přiklopte a nechte vařit.

Dietní rýže s paprikou

  • voda – 250 ml;
  • slunečnicový olej – 35 ml;
  • petržel – 10 g;
  • sůl – 5 g;
  • cibule – 70 g;
  • paprika – 120 g;
  • dlouhozrnná rýže – 75 g;
  • kopr – 15 g.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a 3-4 minuty smažíme na oleji. Před omytím odstraňte semínka a stonky, nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Smažte dalších 5 minut. Rýži propláchněte, přidejte ji k zelenině a za stálého míchání smažte 1 minutu.

Dejte vařit 250 ml vody, nalijte ji do rýže, osolte a pánev přikryjte pokličkou. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 25 minut. Na konci stáhněte pánev z ohně, nasekejte najemno petrželku a kopr a přidejte je k rýži. Podávejte horké.

Postní lívance s cibulí

  • voda – 200 ml;
  • cibule – 100 gr;
  • pšeničná mouka – 170 g;
  • sůl – na špičku čajové lžičky;
  • droždí – 10 g;
  • slunečnicový olej – 60 g;
  • cukr – 0,5 lžičky.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji v kuchyňském robotu. Dejte vařit 200 ml vody a zalijte jí cibuli. Počkejte, až směs mírně vychladne. Přidejte cukr, sůl a droždí a promíchejte. Do těsta prosejte mouku. Konzistence by měla připomínat hustou zakysanou smetanu.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte 20-25 minut kynout. Rozpalte pánev, pokapejte ji slunečnicovým olejem. Opatrně nabírejte těsto od okraje pánve a po částech ho vkládejte do pánve. V žádném případě těsto nemíchejte, jinak se usadí. Lívance můžete na závěr ozdobit bylinkami.

Mohlo by vás také zajímat:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: