Pravoslavní věřící brzy začnou dodržovat půst na svátek Zesnutí Panny Marie.
Co můžete jíst během Dormition post / depositphotos.com
Začíná 14. srpna a potrvá až do 28. srpna – do svátku Zesnutí Panny Marie. Již dříve jsme si podrobně řekli, co je to Dormition post 2021, jaké modlitby číst na Dormition, jeho podstatu a obecná pravidla stravování. Dnes se s vámi podělíme o doporučení odborníka na výživu a nabídneme několik receptů na postní pokrmy.
Odbornice na výživu Solomiya Naumová říká: ,,Půstní doba je velice dlouhá, protože se v ní vyskytují různé druhy výživy:
Často se ve své praxi setkávám s tím, že lidé bezmyšlenkovitě přecházejí na postní jídelníček jen proto, aby o nich ostatní měli dobré mínění. Například v postním období někteří moji pacienti žádají o postní jídelníček, přestože se drží masového jídelníčku. K čemu tedy potřebují postní menu? Aby vypadali jako věřící „dobří“ lidé. Domnívám se, že člověk by měl především pečovat o své zdraví, a nejdůležitější je v postní době očista duše. I když je také užitečné udělat pro tělo detox, vzdát se potravin živočišného původu, pokud to děláte 1-2krát týdně. Při delším období byste však měli brát ohled na svůj zdravotní stav.
Půst v době vegetačního klidu – co můžete jíst
Lékař připomíná, že dieta v postní době zahrnuje odmítání bílkovin živočišného původu, takže jejich počet klesá a naopak prudce stoupá počet sacharidů. Změna jídelníčku je pro tělo vždy zátěží.
Odmítání masa, ryb, vajec a zakysaných mléčných výrobků může mít negativní dopad na zdraví, především ovlivní vaši imunitu. Proto byl počet pacientů s koronavirovou infekcí vyšší v zemích, kde ve stravě obyvatel chyběly bílkoviny.
Odborník na výživu radí: „Vezměte si na pomoc bílkoviny, které jsou pro vás důležité:
Pokud se rozhodnete pro půst, měli byste si uvědomit, že je třeba kvalifikovaně sestavit postní jídelníček, zavést potraviny, které obsahují bílkoviny rostlinného původu: houby, luštěniny (hrách, fazole, boby, cizrna, čočka), celozrnné obiloviny (pohanka, ovesné vločky, quinoa, pšeničná kaše), ořechy, zeleninu (zejména špenát, bílé zelí). Tyto potraviny mají také vysoký obsah sacharidů, ale komplexních, a obsah bílkovin je vyšší. Ale jednoduché sacharidy: bílé pečivo, sladkosti, mouka, cukr, instantní kaše – to vše by mělo být z jídelníčku navždy vyloučeno.
Kdo by se neměl postit
Komu lékaři nedoporučují půst / foto depositphotos.com
Existují určité kategorie lidí, kteří by měli takovou dietu odmítnout:
- těhotné ženy;
- kojící ženy;
- děti a dospívající;
- sportovci nebo lidé, kteří vykonávají těžkou fyzickou práci;
- osoby s virovými onemocněními a onemocněními trávicího traktu (gastritida, stagnace žluči); osoby se závažnými chronickými onemocněními (onkologická onemocnění, diabetes mellitus).
Půst 2021 – recepty na postní jídla
Polévka s bílými fazolemi a čerstvým zelím
- voda – 2 litry;
- brambory – 3 ks;
- cibule – 1 ks;
- mrkev – 1 ks;
- fazole – 0,5 šálku;
- zelí – 150 gr;
- bobkový list – 1 ks;
- slunečnicový olej – 5 polévkových lžic;
- sůl – 1 polévková lžíce;
- česnek – 5 stroužků.
Fazole předem namočte na 12 hodin do vody.
Přečtěte si takéRecepty na pepř: 3 neuvěřitelná jídla pro všechny časyBrambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na kostičky a uvařte ve 2 litrech vody. Oloupej také mrkev a cibuli, cibuli nakrájej na kostičky, mrkev nastrouhej na hrubém struhadle. Smažíme na slunečnicovém oleji 3-4 minuty. Fazole uvaříme zvlášť do měkka.
2-3 minuty předtím, než jsou brambory hotové, přidejte do hrnce nakrájené zelí, osolte a vařte 5 minut. Do hrnce přidejte cibuli, mrkev, bobkový list a fazole a přiveďte k varu. Ochutnejte sůl a v případě potřeby ji upravte. Odstavte hrnec z ohně, přidejte rozdrcený česnek, přiklopte a nechte vařit.
Dietní rýže s paprikou
- voda – 250 ml;
- slunečnicový olej – 35 ml;
- petržel – 10 g;
- sůl – 5 g;
- cibule – 70 g;
- paprika – 120 g;
- dlouhozrnná rýže – 75 g;
- kopr – 15 g.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a 3-4 minuty smažíme na oleji. Před omytím odstraňte semínka a stonky, nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli. Smažte dalších 5 minut. Rýži propláchněte, přidejte ji k zelenině a za stálého míchání smažte 1 minutu.
Dejte vařit 250 ml vody, nalijte ji do rýže, osolte a pánev přikryjte pokličkou. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 25 minut. Na konci stáhněte pánev z ohně, nasekejte najemno petrželku a kopr a přidejte je k rýži. Podávejte horké.
Postní lívance s cibulí
- voda – 200 ml;
- cibule – 100 gr;
- pšeničná mouka – 170 g;
- sůl – na špičku čajové lžičky;
- droždí – 10 g;
- slunečnicový olej – 60 g;
- cukr – 0,5 lžičky.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji v kuchyňském robotu. Dejte vařit 200 ml vody a zalijte jí cibuli. Počkejte, až směs mírně vychladne. Přidejte cukr, sůl a droždí a promíchejte. Do těsta prosejte mouku. Konzistence by měla připomínat hustou zakysanou smetanu.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte 20-25 minut kynout. Rozpalte pánev, pokapejte ji slunečnicovým olejem. Opatrně nabírejte těsto od okraje pánve a po částech ho vkládejte do pánve. V žádném případě těsto nemíchejte, jinak se usadí. Lívance můžete na závěr ozdobit bylinkami.
Mohlo by vás také zajímat: