Rakytník řešetlákový je známý svými protizánětlivými účinky.
Recepty na chutné rakytníkové kompoty / depositphotos.com
Užitečné bobule obsahují vitaminy A a E, díky nimž se často používají jako lék proti nachlazení. Rakytníkové bobule posilují tkáně, zvyšují schopnost imunitního systému bojovat s viry. Již dříve jsme si řekli, jak si na zimu připravit hrušky v konzervě, a dnes se s vámi podělíme o recepty na rakytníkový kompot.
Rakytníkový a jablečný kompot
Na výše uvedený recept budete potřebovat 1 dvoulitrovou sklenici nebo 2 litrové sklenice.
- jablka (malá) – 1 kg;
- rakytník řešetlákový – 200 gr;
- cukr – 170 g;
- voda – 850 ml.
Sklenici a víčko důkladně vypláchněte teplou vodou s jedlou sodou a poté opláchněte tekoucí vodou. Sklenice navíc sterilizujte. Jablka opláchněte a osušte. Rakytník opláchněte, položte na čistou utěrku a počkejte, až voda odteče.
Přečtěte si takéJak sterilizovat sklenice: 5 tajemství zavařování, které „nevybuchne“Sklenice naplňte jablky, pokud jste koupili velká – rozkrojte je na několik částí a odstraňte jádřince. Přidejte rakytník řešetlákový. Převařte vodu, ovoce nalijte do sklenice až po hrdlo. Přikryjte víčkem a nechte 20 minut stát.
Po uplynutí této doby slijte vodu do hrnce, připravte sirup (na 1 litr vody – 200 g cukru). Zamícháme, postavíme na mírný oheň, přivedeme k varu a vaříme 1-2 minuty, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nakonec ovoce ve sklenici zalijeme sirupem a zarolujeme.
Rakytníkový a malinový kompot s medem
Tento recept používá ingredience v sušené podobě – vznikne z toho souzvar.
- jablka – 3 polévkové lžíce;
- korneol – 1 polévková lžíce;
- šípek – 1 polévková lžíce;
- hloh – 1 polévková lžíce;
- rakytník řešetlákový – 1 polévková lžíce;
- černý bez – 1 polévková lžíce;
- přírodní med – podle chuti;
- maliny, jahody, hrušky a další ovoce – podle chuti.
Do hrnce se silným dnem nalijte vodu, vsypte sušené bobule. Je důležité používat pouze studenou vodu. Nádobu postavte na malý oheň, přikryjte pokličkou a počkejte, až se voda uvnitř vyvaří. Po vyvaření vaříme souzvar asi 30 minut.
Přidejte sušená jablka, vařte dalších 20 minut. Souzvar zabalte do teplé utěrky nebo plédu, nechte ho 2-3 hodiny stát, aby souzvar nasál chuť a vůni lesních plodů. Poté nápoj přecedíme přes síto, podle chuti přidáme med.
Rakytníkový kompot s hruškami
- rakytník řešetlákový – 350 gr;
- hrušky – 350 g;
- cukr – 300-400 g;
- voda – 1 litr.
Hrušky omyjte, nakrájejte na kousky, odstraňte jádřince a vložte do sklenic. Pak rakytník utrhneme, opláchneme pod vodou a nasypeme do sklenic. Dbejte na to, aby ovoce zaplnilo sklenici do 13.
Připravte sirup: do hrnce nalijte vodu, vsypte cukr a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté sirup mírně ochlaďte a postupně nalijte do sklenic. Konzervaci zavíčkujte, otočte a víčky dejte na dva dny dolů na tmavé místo.
Mohlo by vás také zajímat: