Rakytníkový kompot: jednoduché recepty s jablky, medem nebo hruškami

Rakytník řešetlákový je známý svými protizánětlivými účinky.

Recepty na chutné rakytníkové kompoty / depositphotos.com

Užitečné bobule obsahují vitaminy A a E, díky nimž se často používají jako lék proti nachlazení. Rakytníkové bobule posilují tkáně, zvyšují schopnost imunitního systému bojovat s viry. Již dříve jsme si řekli, jak si na zimu připravit hrušky v konzervě, a dnes se s vámi podělíme o recepty na rakytníkový kompot.

Rakytníkový a jablečný kompot

Na výše uvedený recept budete potřebovat 1 dvoulitrovou sklenici nebo 2 litrové sklenice.

  • jablka (malá) – 1 kg;
  • rakytník řešetlákový – 200 gr;
  • cukr – 170 g;
  • voda – 850 ml.

Sklenici a víčko důkladně vypláchněte teplou vodou s jedlou sodou a poté opláchněte tekoucí vodou. Sklenice navíc sterilizujte. Jablka opláchněte a osušte. Rakytník opláchněte, položte na čistou utěrku a počkejte, až voda odteče.

Přečtěte si takéJak sterilizovat sklenice: 5 tajemství zavařování, které „nevybuchne“Sklenice naplňte jablky, pokud jste koupili velká – rozkrojte je na několik částí a odstraňte jádřince. Přidejte rakytník řešetlákový. Převařte vodu, ovoce nalijte do sklenice až po hrdlo. Přikryjte víčkem a nechte 20 minut stát.

Po uplynutí této doby slijte vodu do hrnce, připravte sirup (na 1 litr vody – 200 g cukru). Zamícháme, postavíme na mírný oheň, přivedeme k varu a vaříme 1-2 minuty, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nakonec ovoce ve sklenici zalijeme sirupem a zarolujeme.

Rakytníkový a malinový kompot s medem

Tento recept používá ingredience v sušené podobě – vznikne z toho souzvar.

  • jablka – 3 polévkové lžíce;
  • korneol – 1 polévková lžíce;
  • šípek – 1 polévková lžíce;
  • hloh – 1 polévková lžíce;
  • rakytník řešetlákový – 1 polévková lžíce;
  • černý bez – 1 polévková lžíce;
  • přírodní med – podle chuti;
  • maliny, jahody, hrušky a další ovoce – podle chuti.

Do hrnce se silným dnem nalijte vodu, vsypte sušené bobule. Je důležité používat pouze studenou vodu. Nádobu postavte na malý oheň, přikryjte pokličkou a počkejte, až se voda uvnitř vyvaří. Po vyvaření vaříme souzvar asi 30 minut.

Přidejte sušená jablka, vařte dalších 20 minut. Souzvar zabalte do teplé utěrky nebo plédu, nechte ho 2-3 hodiny stát, aby souzvar nasál chuť a vůni lesních plodů. Poté nápoj přecedíme přes síto, podle chuti přidáme med.

Rakytníkový kompot s hruškami

  • rakytník řešetlákový – 350 gr;
  • hrušky – 350 g;
  • cukr – 300-400 g;
  • voda – 1 litr.

Hrušky omyjte, nakrájejte na kousky, odstraňte jádřince a vložte do sklenic. Pak rakytník utrhneme, opláchneme pod vodou a nasypeme do sklenic. Dbejte na to, aby ovoce zaplnilo sklenici do 13.

Připravte sirup: do hrnce nalijte vodu, vsypte cukr a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté sirup mírně ochlaďte a postupně nalijte do sklenic. Konzervaci zavíčkujte, otočte a víčky dejte na dva dny dolů na tmavé místo.

Mohlo by vás také zajímat:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: