Kopřivové koláče se snadno připravují a pochutná si na nich úplně každý.
Kopřivové koláče recept / foto depositphotos.com
Kopřiva je v ukrajinské kuchyni oblíbenou ingrediencí, kterou ani nemusíte kupovat, protože roste všude. Na vaření je lepší chodit pro kopřivy do lesa nebo dál od silnic, kde tráva neabsorbuje výfukové plyny. Kopřivy se krájejí a sekají v rukavicích a po tepelné úpravě jsou křehké a mírně sladké.
Doporučujeme uvařit velmi chutné a při vaření nenáročné koláče s kopřivami – o recept požádáte všechny své přátele. Velmi chutné jsou teplé se zakysanou smetanou. Do náplně můžete přidat vařená vejce, tvaroh, houby – obecně se nebojte experimentovat.
Kopřivové a cibulové koláče – jednoduchý recept
Na placičky se doporučuje vzít mladé kopřivy, aby se lépe dusily.
Ingredience na 16 placiček:
- kopřivy – 2 svazky;
- kefír – 500 ml;
- jedlá soda – 0,7 lžičky;
- mouka – 800 g;
- rafinovaný slunečnicový olej – 250 g;
- cibule – 1 ks;
- vejce – 1 ks;
- sůl, pepř, koření podle chuti.
Kefír nalijte do hluboké mísy a vmíchejte jedlou sodu, aby zreagoval. Mouku prosejeme společně se solí a postupně ji vmícháme do kefíru. V závislosti na kvalitě mouky jí můžete potřebovat více nebo méně. Vypracujte vláčné těsto a vytvarujte z něj kouli. Přikryjte ho čistou utěrkou a dejte stranou na přípravu náplně.
Na náplň odstřihněte nůžkami kopřivové listy od stonků a vložte je do mísy. Poté si připravte několik šálků vroucí vody a ledovou vodu. Kopřivové listy zalijte nejprve na 30 sekund horkou vodou a poté studenou vodou. Kopřivy osušte na ubrouscích a nakrájejte je nadrobno.
Rozpalte pánev se dvěma lžícemi oleje a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli do měkka (4-5 minut). Zvyšte teplotu v hořáku. Do pánve s cibulí vmíchejte vejce a rychle promíchejte. Nakrájené kopřivy smíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň, osolte a opepřete.
Těsto rozdělte na 16 stejných dílů a tence je rozválejte. Do každé placky rozetřete náplň a placky pevně uzavřete.
Smažené kopřivové placičky uvaříme v dobře rozehřátém rostlinném oleji, oheň by měl být mírný. Placičky smažte 3-4 minuty z každé strany.
V troubě se kopřivové placičky s vejcem pečou asi 30 minut při teplotě 190°.
Dříve jsme také psali, jaké pokrmy z kopřiv lze kromě placek připravit. Mohou to být polévky, saláty, lívance a dokonce i sladké muffiny.