Na podzim vařím třešňový džem: všichni mě žádají, abych se podělila o recept.

Zlatý višňový džem ze švestek bude chutnat všem vašim blízkým.

Žlutý nebo červený višňový džem / depositphotos.com

V září přichází sezóna třešňových švestek, ze kterých se vyrábí překvapivě chutný džem. Hustá sladkokyselá pochoutka bude skvělou náplní do palačinek a koláčů. Vaří se s kostí nebo bez ní. První možnost je jednodušší, ale druhou zvládnou i kuchařští začátečníci.

Pokud jste ještě marmeládu z alchy nevařili – recept z našeho článku se vám určitě bude hodit a moučník se povede hned napoprvé.

Višňový džem bez pecek

Složení:

  • třešňová švestka – 1kg;
  • cukr – 1kg.

Pokud je třešňová švestka velmi sladká, můžete množství cukru snížit na 700 g.

Třešňové švestky utrhněte, nezralé a nahnilé plody vyhoďte. Důkladně je opláchněte a položte na cedník nebo papírovou utěrku. Každý plod rozkrojte a odstraňte pecky. Višně přendejte do smaltované mísy a zasypte cukrem. Nechte 5 hodin odležet, aby ovoce pustilo šťávu.

Nádobu s alychou postavíme na oheň a přivedeme k varu. Vařte džem 5 minut za stálého míchání a pravidelného srážení pěny. Poté přípravek stáhněte z ohně a nechte zcela vychladnout. Poté postup zopakujte ještě dvakrát – džem vařte 5 minut a nechte vychladnout.

Sklenice pro přípravu napařte nebo je vložte do mikrovlnné trouby. Hotový džem z alchy rozetřete do sterilovaných sklenic. Zašroubujte zpracovaná víčka a nechte pod přikrývkou až do úplného vychladnutí.

Džem z alychy s peckami „Pětiminutovka“

Složení:

  • třešňová švestka – 1kg;
  • cukr – 1kg;
  • voda – 200 ml.

Ovoce důkladně omyjte a položte na papírové utěrky, aby se osušilo. Párátkem nebo nožem udělejte do meruněk vpichy, aby ovoce během vaření nasáklo sirup.

Do hrnce se silným dnem dejte cukr a zalijte ho vodou. Sirup vařte asi 5 minut po uvedení do varu – cukr by se měl zcela rozpustit. Sladkou vodou zalijte třešňové švestky a nechte je 5 hodin marinovat.

Poté džem třikrát povařte na plotně po dobu 5 minut po varu a nechte zcela vychladnout. Po třetím zavaření horký džem z alchy s peckami vložíme do suchých sterilovaných sklenic. Zašroubujeme víčka, obrátíme dnem vzhůru a přiklopíme plédem. Necháme vychladnout a přemístíme na tmavé chladné místo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: