Neobvyklé recepty na chléb: s rajčaty, sýrem a špenátem

Sýrový chléb a chléb se špenátem jsou neobvyklé, ale snadno připravitelné pečivo.

Zelený chléb se špenátem / foto depositphotos.com

Po ochutnání čerstvého domácího chleba s úžasnou chutí už nebudete chtít toto pečivo kupovat v obchodě. My shromáždil originální recepty na chléb, kterým si můžete bezdůvodně dopřát nebo jím překvapit své hosty u svátečního stolu.

Pokud vás zajímá recept na klasický chléb, přečtěte si na našich stránkách, jak si chléb připravit doma.

Zelený chléb se špenátem

  • Špenát (čerstvý nebo mražený) – 300 g.
  • Mouka – 500 g.
  • Sušené droždí – 12 g.
  • Máslo – 75 g.
  • Voda – 130 ml.
  • Vejce – 1 ks.
  • Cukr – 1 lžička.
  • Sůl – 0,5 lžičky.
  • Dvojitá smetana – 2 lžíce (lze nahradit zakysanou smetanou).
  • Máslo a strouhanka na vymazání formy.

Špenát nasekejte v mixéru nebo mlýnku na maso a poté z něj rukama vymačkejte vodu. Smíchejte droždí a mouku. Nasekaný špenát smíchejte s vejcem, rozpuštěným máslem a smetanou. Poté smíchejte mouku a droždí se špenátovou směsí, přilijte vodu a lehce promíchejte. Nechte 10 minut stát.

Těsto hněteme asi 5 minut, poté přidáme sůl a cukr. Hněťte ještě několik minut, dokud není těsto měkké, pružné a má stejnoměrnou zelenou barvu. Přikryjte těsto potravinovou fólií a utěrkou a nechte 15 minut kynout. Poté těsto ještě jednou prohněťte a vložte do olejem vymazané a vysypané formy. Nechte ji ještě 30 minut odpočívat. Pečeme 35 minut při 180°.

Rajčatový chléb

  • Rajčatový protlak – 100 g.
  • Slunečnicový olej – 2 polévkové lžíce.
  • Sušené droždí – 1 lžička.
  • Cukr – 1 lžička.
  • Sůl – 1 lžička.
  • Mouka – 450 g.
  • Voda – 200 g.
  • Sušená bazalka – 0,5 lžičky.

Rajčatový protlak zřeďte vodou a přidejte cukr. Do pasty přidáme droždí a necháme 5 minut kynout. Přidejte olej, bazalku a sůl, prosejte mouku a vypracujte těsto. Nechte 20 minut odpočívat. Poté znovu prohněteme, přikryjeme potravinovou fólií a utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.

Z těsta vytvarujte bochník a vložte ho do vymazané a moukou vysypané zapékací mísy. Přikryjte utěrkou a nechte těsto 1 hodinu odpočívat, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Předehřejte troubu na 200 °C. Bochník pokapejte vodou a pečte 45 minut.

Chléb se sýrem a česnekem / foto depositphotos.comChléb se sýrem a česnekem / foto depositphotos.com

Chléb se sýrem a česnekem

  • Mouka – 350 g
  • Voda – 250 ml.
  • Cukr – 1 polévková lžíce.
  • Sůl – 1 lžička.
  • sušené droždí – 1,5 lžíce.
  • Máslo – 50 g.
  • Sušený česnek – 1 polévková lžíce (nebo 2 čerstvé stroužky)
  • Sýr – 100 g.

Droždí a cukr rozpusťte v teplé vodě. Necháme 15 minut vzejít. Do mouky přidáme směs droždí a sůl. Zaděláme husté těsto a necháme 1 hodinu na teplém místě kynout. Rozpusťte máslo a nasekejte česnek. Máslo smíchejte s česnekem. Nastrouhejte sýr.

Z těsta vytvarujte malé kuličky. Ponořte je do směsi másla a česneku a položte je těsně vedle sebe do zapékací misky, aby držely pohromadě. Posypte je strouhaným sýrem a pečte 30 minut při 180°.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: