Plněné cuketové květy: jednoduchý a neuvěřitelně chutný pokrm

Plněné fiori – cuketové květy – jsou jedním z nejoblíbenějších letních jídel, které byste měli alespoň jednou vyzkoušet.

Cuketové květy plněné sýrem / depositphotos.com

Plněné cuketové květy neboli fiori je pokrm italské kuchyně („fiori“ z italštiny – květy). Tradičně se k přípravě receptu používají čerstvé neotevřené cuketové květy, ale vhodné jsou i cuketové nebo dýňové květy. Lze je plnit různými náplněmi – mozzarellou, ricottou, ančovičkami, kapary. V Turecku se cuketové květy používají k přípravě dolmy plněné rýží a zeleninou. My se však zaměříme na starou dobrou klasiku – plněné cuketové kvítky se sýrem mozzarella. Jsou tak neuvěřitelně chutné, že budete chtít cuketovou sezónu po celý rok!

Pro tento pokrm obvykle vybíráte „samčí“ cukety, cuketové nebo dýňové květy – ty na dlouhém tenkém řapíku, které neplodí.

Cristina Conte, profesionální kuchařka, původem Italka, nabízí přípravu cuketových květů smažených v těstíčku na pánvi.

Již dříve jsme vám prozradili, co uvařit z cukety na pánvi a nejen to – pizzu, polévku nebo muffiny.

Plněné cuketové růžičky – recept

  • 40 g mouky;
  • ¼ lžičky soli;
  • 80 ml vody (můžete použít perlivou vodu);
  • 1 lžička mléka;
  • 8 cuketových květů;
  • 8 malých plátků sýra mozzarella (nakrájených na velikost květů);
  • 8 ančoviček (nepovinné);
  • rostlinný olej.

Jak připravit cuketové růžičky se sýrem

Připravte si těsto: smíchejte mouku, sůl a mléko. Po částech přidávejte vodu a směs šlehejte metličkou nebo vidličkou. Šlehejte 2 minuty, odstavte. Z květů odstraňte pestíky a stonky, poté je jemně opláchněte a osušte na papírové utěrce.

Nevadí, když se trochu potrhají nebo když je úplně otevřete.

Do každého květu vložte plátek sýra (pokud jste květy otevřeli, obalte je sýrem). Na mozzarellu případně přidejte ančovičku. Rozpalte pánev s rostlinným olejem, ponořte plněné cukety do těstíčka, vyjměte je vidličkou a nechte přebytečné těstíčko odkapat. Vložte na rozpálenou pánev a smažte asi 2 minuty z jedné a pak z druhé strany. Pokud trochu sýra vyteče, konečný výsledek to nezkazí.

Po upečení přendejte růžičky na talíř s papírovou utěrkou – ta pohltí přebytečný olej.

Cuketové růžičky v těstíčku můžete jíst i studené, ale mnohem chutnější jsou teplé!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: