Třešňový džem se ukazuje jako velmi chutný přípravek.
Chutný třešňový džem – recept / foto depositphotos.com
Velmi chutný a voňavý džem z třešní – ten se za chladného zimního večera prostě neodmítá. Zvláště dobře se hodí v kombinaci s voňavým čajem.
Kromě toho bude sladká, plná chuti marmeláda dobrou náplní koláčů, baget, dortů a dalšího domácího pečiva.
Rychlý džem z červených třešní
- Třešně – 2kg
- Cukr – 500 g
Přečtěte si takéSladká a opojná třešňová nalevka: recepty na lahodný nápoj
Nasbírejte a omyjte plody třešní. Naplňte je cukrem a nechte chvíli stát, aby třešně pustily šťávu.
Postavíme na oheň, přivedeme k varu, odstraníme pěnu.
Džem vařte na mírném ohni do požadované konzistence. Hotový džem rozprostřeme do předem sterilovaných sklenic a na zimu zašroubujeme.
Bílý třešňový džem s citronem
- Bílé třešně – 0,5 kg
- Cukr – 0,5 kg
- Citron – 0,5 ks
- Koňak – 50 ml
- Voda – 100 ml
Bobule omyjte a osušte. Opatrně odstraňte pecky z třešní, aby bobule zůstaly co nejvíce neporušené.
Bobule vložte do misky a pokapejte je brandy. Nechte 1 hodinu odpočívat.
Příprava cukrového sirupu. Do malého hrnce nasypeme cukr s vodou, postavíme na oheň, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 5 minut. Do vroucího sirupu přidejte třešně, povařte 1 minutu a odstavte z ohně. Nechte 1 den odležet.
Jak vyrobit třešňový džem / foto gastronom.ru
Džem pošlete na oheň, přiveďte k varu, přidejte nakrájený citron a vařte 5 minut. Opět necháme 1 den odstát.
Po 24 hodinách dejte džem opět na oheň. Vařte 15 minut na mírném ohni. Mezitím si připravte sterilované sklenice.
Hotový třešňový džem ihned nalijte do čistých sklenic. Zašroubujte nebo uzavřete horkými víčky a zabalte do přikrývek, dokud zcela nevychladnou.
Žlutý třešňový džem s ořechy
- Třešně – 1kg
- Citron – 1 ks.
- Cukr – 1 kg
- Voda – 250 ml
- Vlašské ořechy – 200 g
- Skořice (volitelně) – 0,5 lžičky.
Třešně omyjte, trochu osušte a vyjměte pecky. Do každé bobule vložíme část ořechového jádra. Je to možné tak, aby část ořechu byla vidět.
Přečtěte si takéNeuvěřitelné kokosové sušenky: jak připravit delikátní dezert
Do hrnce nalijte vodu, přidejte krystalový cukr a uvařte sirup. Nechte ho vařit asi 3-5 minut. Odstavte sirup z ohně, přidejte třešně, promíchejte a nechte zcela vychladnout.
Postavte na mírný oheň, přiveďte k varu a vařte 10 minut. Odstavte z ohně a nechte zcela vychladnout.
Přidejte citronovou kůru (a skořici), postavte na mírný oheň, přiveďte k varu, vařte 10 minut a ihned plňte do sterilizovaných sklenic.
Džem je připraven k použití za 2-3 dny.