Tato sezónní zelenina je součástí mnoha letních salátů.
Světlé křupavé ředkvičky jsou jednou z hlavních sezónních zelenin léta. Často se tato zelenina konzumuje jako svačina k jídlu, protože ředkvičky jsou chutné i samotné. Letní saláty s ní však budou mnohem chutnější. Nejčastěji se ředkvičky v salátu kombinují se zelení, zelenou cibulkou, špenátem, vejci, rajčaty, okurkami. Aby byl pokrm lehký a nízkokalorický, místo majonézy se salát často upravuje zakysanou smetanou nebo kefírem.
Salát s ředkvičkami, vejcem a okurkou
- Ředkvičky – 200 g.
- Vejce – 3 ks.
- Okurka – 1 ks
- Kopr – svazek.
- Špenát – 100 g.
- Česnek – 1 stroužek.
- Majonéza nebo zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce.
Uvařte vejce natvrdo a nechte vychladnout. Zeleninu a bylinky důkladně omyjte. Ředkvičky nakrájejte na kolečka, okurku na kostičky, kopr a česnek nadrobno. Špenát nasekejte nahrubo. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Všechny ingredience smíchejte a přelijte zakysanou smetanou nebo majonézou. Solte až před podáváním.
Salát s ředkvičkami a avokádem
- Ředkvičky – 200 g.
- Listový salát – 4 listy.
- Ruccola – 50 g.
- Avokádo – 1 ks
- Zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce.
- Sůl, pepř podle chuti.
Ředkvičky a bylinky opláchněte a osušte ubrousky. Ředkvičky nakrájejte na kolečka, salát nakrájejte, avokádo oloupejte a nakrájejte na velké plátky. Ředkvičky, salát, rukolu a avokádo smíchejte, přelijte zakysanou smetanou a osolte.
Recept na salát s ředkvičkami a bramborami / foto depositphotos.com
Salát s ředkvičkami a bramborami
- Ředkvičky – 200 g.
- Vařené brambory – 4 ks.
- Bylinky – svazek.
- Pekingské zelí – 7-10 listů.
Omáčka:
- Slunečnicový olej – 1 polévková lžíce.
- Med – 1 lžička.
- Hořčice – 1 lžička.
- Citronová šťáva – 1 lžička.
- Sůl, pepř podle chuti.
Oloupejte vařené brambory, omyjte ředkvičky a zeleninu, odstraňte kořeny. Brambory nakrájejte na tenké plátky, ředkvičky na kolečka, pekingské zelí nakrájejte nahrubo, zeleninu nadrobno. Smíchejte ingredience na omáčku a salát jimi obložte.
Přečtěte si také další recepty: