Velmi chutné lečo s cuketami, které si zamiluje celá rodina.
Chutné lečo s cuketami a paprikami na zimu / depositphotos.com
Chutné lečo s cuketou – ideální konzervace pro budoucnost. V chladných zimních dnech vás porce zeleniny určitě potěší. Pokrm můžete podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu, předkrm nebo namazaný na chlebu. Cuketové lečo podle našeho receptu dopadne mírně pikantně a s příjemnou sladkostí.
Cuketové lečo na zimu
Složení:
- cukety – 500 g;
- rajčata – 4 ks;
- sladká paprika – 500 g;
- mrkev – 1 ks;
- velká cibule – 1 ks;
- česnek – 1 stroužek
- slunečnicový olej – 75 ml;
- 9% ocet – 2 čajové lžičky;
- sůl – 2 čajové lžičky. litry;
- cukr – 0,5 polévkové lžíce.
Uvedené množství ingrediencí vystačí asi na 4 sklenice o objemu 500 ml.
Pokud připravujete cuketové lečo s rajčatovým protlakem, pak místo rajčat vezměte 100 g protlaku.
Všechnu zeleninu omyjte. Vezměte mladé cukety s měkkou slupkou. Pokud je zelenina stará a má hrubá semena, oloupejte ji a odstraňte jádřinec. Do rajčat udělejte zářezy ve tvaru kříže. Rajčata vložte do hluboké mísy a na 5 minut je zalijte vroucí vodou. Poté se slupka snadno oddělí.
Cukety, papriky a mrkev nakrájejte na slámky, cibuli na půlkolečka a rajčata na kostičky. Do velkého hrnce se silným dnem nalijte slunečnicový olej. Cibuli a mrkev smažte 5 minut na mírném ohni. Vsypte cukety a papriky, osolte a pod pokličkou poduste dalších 5 minut.
Poté přidejte rajčata, cukr a nasekaný česnek. Pokrm dusíme dalších 20 minut pod pokličkou na mírném ohni. Pět minut před dokončením pokrmu přilijte ocet. Hotové lečo rozložte do sterilovaných sklenic a uzavřete je ošetřenými víčky. Poté je otočíme dnem vzhůru a přikryjeme plátýnkem, dokud zcela nevychladnou.
Pokud děláte cuketové lečo na zimu bez sterilace, umyjte sklenice zvenku i zevnitř mýdlovou vodou a poté je několikrát vypláchněte.