Plněné papriky na zimu – velmi chutný recept na zimní zásoby.
Plněné papriky na zimu / foto depositphotos.com
Plněné papriky – velmi chutný a užitečný přípravek na zimu, který vám pomůže v chladných zimních večerech. Udělejte si takový přípravek hned – a budete si v budoucnu velmi vděční. Plněné papriky lze připravit jako polotovar a zmrazit, nebo můžete marinované plněné papriky uzavřít do sklenic, které již budou připraveny k použití.
Plněné papriky s masem na zimu v mrazáku
- Bulharská paprika – 1 kg.
- Rýže – 220 g.
- Plněné maso – 500 g.
- Cibule – 80 g.
- Mrkev – 160 g.
- Sůl, pepř podle chuti.
Rýži několikrát propláchněte a vložte do hrnce. Zalijte 300 ml vody, osolte a vařte rýži doměkka (asi 20 minut). Papriky opláchněte a opatrně odstraňte semínka a stopky tak, aby samotné papriky zůstaly neporušené. Oloupejte a nastrouhejte mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli.
Mleté maso smíchejte s rýží, mrkví a cibulí, osolte a opepřete. Mletým masem naplňte papriky a dobře je zabalte. Papriky položte na velké prkénko tak, aby se nedotýkaly. Vložte je na hodinu do chladničky. Poté přeneste papriky na prkénku na 4 hodiny do mrazáku. Po uplynutí této doby papriky zabalte do jednotlivých sáčků a uložte je do mrazničky.
Plněné papriky na zimu / foto depositphotos.com
Plněné papriky zeleninou ve sklenicích na zimu
Na papriky:
- Papriky – 1kg.
- Mrkev – 200 g.
- Zelí – 400 g.
- Cherry rajčata – 300 g.
Na marinádu:
- Voda – 1 litr.
- Ocet 9% – 150 ml.
- Sůl – 40 g.
- Cukr – 200 g.
- Slunečnicový olej – 100 ml.
- Papričky nového koření – 4 kusy.
- Vavřínový list – 1 ks.
Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle, zelí nakrájejte najemno. Zeleninu smíchejte, osolte a rukama rozmačkejte tak, aby pustila šťávu. Z paprik vyřízněte ocásek a semínka. Papriky naplňte zelím a mrkví a vložte do hluboké nádoby.
Poté si připravte marinádu. Tu provedeme tak, že do hrnce s vodou nasypeme sůl, cukr, papriky a bobkový list, zalijeme olejem a octem. Přiveďte k varu. Papriky zalijte marinádou a přiklopte tlakovým hrncem. Nechte vařit 2 hodiny. Poté nádobu s tlakovým hrncem vložte na 2 dny do lednice.
Papriky naaranžujte do sterilizovaných sklenic a mezi ně vložte cherry rajčátka. Naplňte marinádou. Sklenice postavte do velké mísy s utěrkou na dně. Do mísy nalijte vodu až po ramena sklenic a vařte 15 minut. Sklenice zakryjte sterilovanými víčky a postavte dnem vzhůru. Přikryjte plédem, dokud sklenice zcela nevychladnou.
Plněné papriky na zimu v rajčatové omáčce
- Sladké papriky – 1 kg.
- Cibule – 350 g.
- Mrkev – 500 g.
- Bylinky – 1 svazek.
- Slunečnicový olej – 100 ml.
- Rajčata – 1 kg.
- Sůl – 1 polévková lžíce.
- Cukr – 3 polévkové lžíce.
- Zrnka černého pepře – 5 ks.
- Vavřínové listy – 2 ks.
- Ocet 9% – 2 polévkové lžíce. litry.
Z paprik odřízněte vršky a vyškrábněte semínka. Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte nahrubo. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte mrkev a smažte ji, dokud nezměkne (asi 5 minut). Nakonec přidejte nasekané bylinky, zeleninu osolte a stáhněte z ohně.
Rajčata omyjte, nakrájejte a rozmixujte v mixéru. Rajčatový protlak nalijeme do hrnce se silným dnem, osolíme, přidáme cukr, hrášek černého pepře a bobkový list. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Poté snížíme teplotu na minimum a rajčatovou omáčku vaříme 10 minut.
Oloupané papriky zalijte na několik minut vroucí vodou, aby změkly. Naplňte papriky výpekem a vložte je do sterilizovaných sklenic. Zeleninu přelijte horkou rajčatovou omáčkou a přiklopte víčky. Sklenice postavte do velkého hrnce s utěrkou na dně. Ramena sklenic zalijte teplou vodou. Sklenice sterilujte v hrnci 40 minut na mírném ohni.
Nakonec do sklenic nalijte lžíci octa. Přiklopte víčky, otočte dnem vzhůru a přikryjte dekou. Po vychladnutí sklenice uložte na chladné místo.