Plněné papriky na zimu: recepty pro skromné hostitele

Plněné papriky na zimu – velmi chutný recept na zimní zásoby.

Plněné papriky na zimu / foto depositphotos.com

Plněné papriky – velmi chutný a užitečný přípravek na zimu, který vám pomůže v chladných zimních večerech. Udělejte si takový přípravek hned – a budete si v budoucnu velmi vděční. Plněné papriky lze připravit jako polotovar a zmrazit, nebo můžete marinované plněné papriky uzavřít do sklenic, které již budou připraveny k použití.

Plněné papriky s masem na zimu v mrazáku

  • Bulharská paprika – 1 kg.
  • Rýže – 220 g.
  • Plněné maso – 500 g.
  • Cibule – 80 g.
  • Mrkev – 160 g.
  • Sůl, pepř podle chuti.

Rýži několikrát propláchněte a vložte do hrnce. Zalijte 300 ml vody, osolte a vařte rýži doměkka (asi 20 minut). Papriky opláchněte a opatrně odstraňte semínka a stopky tak, aby samotné papriky zůstaly neporušené. Oloupejte a nastrouhejte mrkev a nadrobno nakrájejte cibuli.

Mleté maso smíchejte s rýží, mrkví a cibulí, osolte a opepřete. Mletým masem naplňte papriky a dobře je zabalte. Papriky položte na velké prkénko tak, aby se nedotýkaly. Vložte je na hodinu do chladničky. Poté přeneste papriky na prkénku na 4 hodiny do mrazáku. Po uplynutí této doby papriky zabalte do jednotlivých sáčků a uložte je do mrazničky.

Plněné papriky na zimu / foto depositphotos.comPlněné papriky na zimu / foto depositphotos.com

Plněné papriky zeleninou ve sklenicích na zimu

Na papriky:

  • Papriky – 1kg.
  • Mrkev – 200 g.
  • Zelí – 400 g.
  • Cherry rajčata – 300 g.

Na marinádu:

  • Voda – 1 litr.
  • Ocet 9% – 150 ml.
  • Sůl – 40 g.
  • Cukr – 200 g.
  • Slunečnicový olej – 100 ml.
  • Papričky nového koření – 4 kusy.
  • Vavřínový list – 1 ks.

Nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle, zelí nakrájejte najemno. Zeleninu smíchejte, osolte a rukama rozmačkejte tak, aby pustila šťávu. Z paprik vyřízněte ocásek a semínka. Papriky naplňte zelím a mrkví a vložte do hluboké nádoby.

Poté si připravte marinádu. Tu provedeme tak, že do hrnce s vodou nasypeme sůl, cukr, papriky a bobkový list, zalijeme olejem a octem. Přiveďte k varu. Papriky zalijte marinádou a přiklopte tlakovým hrncem. Nechte vařit 2 hodiny. Poté nádobu s tlakovým hrncem vložte na 2 dny do lednice.

Papriky naaranžujte do sterilizovaných sklenic a mezi ně vložte cherry rajčátka. Naplňte marinádou. Sklenice postavte do velké mísy s utěrkou na dně. Do mísy nalijte vodu až po ramena sklenic a vařte 15 minut. Sklenice zakryjte sterilovanými víčky a postavte dnem vzhůru. Přikryjte plédem, dokud sklenice zcela nevychladnou.

Plněné papriky na zimu v rajčatové omáčce

  • Sladké papriky – 1 kg.
  • Cibule – 350 g.
  • Mrkev – 500 g.
  • Bylinky – 1 svazek.
  • Slunečnicový olej – 100 ml.
  • Rajčata – 1 kg.
  • Sůl – 1 polévková lžíce.
  • Cukr – 3 polévkové lžíce.
  • Zrnka černého pepře – 5 ks.
  • Vavřínové listy – 2 ks.
  • Ocet 9% – 2 polévkové lžíce. litry.

Z paprik odřízněte vršky a vyškrábněte semínka. Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte nahrubo. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte mrkev a smažte ji, dokud nezměkne (asi 5 minut). Nakonec přidejte nasekané bylinky, zeleninu osolte a stáhněte z ohně.

Rajčata omyjte, nakrájejte a rozmixujte v mixéru. Rajčatový protlak nalijeme do hrnce se silným dnem, osolíme, přidáme cukr, hrášek černého pepře a bobkový list. Na prudkém ohni přiveďte k varu. Poté snížíme teplotu na minimum a rajčatovou omáčku vaříme 10 minut.

Oloupané papriky zalijte na několik minut vroucí vodou, aby změkly. Naplňte papriky výpekem a vložte je do sterilizovaných sklenic. Zeleninu přelijte horkou rajčatovou omáčkou a přiklopte víčky. Sklenice postavte do velkého hrnce s utěrkou na dně. Ramena sklenic zalijte teplou vodou. Sklenice sterilujte v hrnci 40 minut na mírném ohni.

Nakonec do sklenic nalijte lžíci octa. Přiklopte víčky, otočte dnem vzhůru a přikryjte dekou. Po vychladnutí sklenice uložte na chladné místo.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog - 🌳 Resort Ralsko

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: